woensdag, oktober 5, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Zwakke beursprestaties te wijten aan economische vertraging in opkomende landen
Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Zwakke beursprestaties te wijten aan economische vertraging in opkomende landen

Guy Wagner (Banque de Luxembourg): Zwakke beursprestaties te wijten aan economische vertraging in opkomende landen

  • Internationale
  • De zwakke beursprestaties zijn vooral te wijten aan de economische vertraging in de opkomende landen en de daaruit voortvloeiende financiële risico's als gevolg van de schulden van die landen, die de laatste jaren fors zijn toegenomen. Dat is de mening van Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg, en van zijn team, die tot deze conclusie komen in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.
  • Banque de Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourgnews.com
  • mike.thome@bli.lu
  • 20151012_pb_highlights_10-2015_NL

De zwakke beursprestaties zijn vooral te wijten aan de economische vertraging in de opkomende landen en de daaruit voortvloeiende financiële risico’s als gevolg van de schulden van die landen, die de laatste jaren fors zijn toegenomen. “Door de terugval van de beurzen in augustus en september is de kans kleiner geworden dat aandelen in de traditioneel moeilijke maand oktober zullen blijven dalen, op voorwaarde dat de bedrijfsresultaten van het derde kwartaal niet al te zeer teleurstellen en de financiële situatie in de groeilanden niet verder achteruitgaat”, zegt Guy Wagner, chief investment officer bij Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheermaatschappij BLI – Banque de Luxembourg Investments.

Economische neergang in opkomende landen: geen impact op ontwikkelde landen

Tot nu toe heeft de economische neergang in de opkomende landen geen grote impact gehad op de economische activiteit in de ontwikkelde landen. Zo blijft de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de Verenigde Staten vrij stabiel bij 2,5 tot 3 procent. In Europa is de groei beduidend lager ondanks de zwakke euro en de kwantitatieve monetaire versoepeling van de Europese Centrale Bank. In Japan maakt de economie sinds het begin van het jaar pas op de plaats. “Door de economische vertraging in de opkomende landen zal de wereldeconomie in 2015 minder sterk groeien dan in 2014, ondanks de bodemrente en de lage olieprijzen”, verduidelijkt de Luxemburgse econoom.

Monetair beleid centrale banken blijft ongewijzigd

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de normalisering van de rente in september nog niet ingezet. Voorzitter Janet Yellen gaf als belangrijkste reden de wereldwijde financiële en economische onzekerheid. Sindsdien achten de meeste analisten het onwaarschijnlijk dat de rente in de Verenigde Staten op de eerstvolgende bijeenkomst van het monetaire beleidscomité in oktober zal worden verhoogd. In Europa gaf Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, te verstaan dat het huidige programma voor kwantitatieve monetaire versoepeling eventueel zal worden uitgebreid als de inflatiedoelstellingen op middellange termijn in het gedrang zouden komen. In China lieten de monetaire autoriteiten de richtrente ongewijzigd na de renteverlaging van eind augustus.

Amerikaanse staatsobligaties nog altijd het enige interessante alternatief

De obligatierente is in september licht gedaald. Zo viel de tienjaarsrente in de loop van de maand terug in Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. De lange rente van de kernlanden van de eurozone blijft zeer laag. “Amerikaanse staatsobligaties zijn nog altijd het enige interessante alternatief in de ontwikkelde landen, omdat zij nog zouden kunnen stijgen als de deflatoire druk zou toenemen.”

Economische indicatoren wijzen op verdere daling euro

In september bleef de euro stabiel tegenover de dollar. “De sterkere economische groei in de Verenigde Staten, de status van veilige haven van de Amerikaanse dollar en de kans op een uitbreiding van de kwantitatieve monetaire versoepeling in Europa als gevolg van de zwakke inflatie wijzen op een verdere daling van de euro tegenover de dollar op middellange termijn, ondanks het grote overschot op de Europese lopende rekening”, besluit Guy Wagner.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top