vrijdag, mei 29, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Haarlems grootste indoor-voorjaarscorso in de kathedrale basiliek
Haarlems grootste indoor-voorjaarscorso in de kathedrale basiliek

Haarlems grootste indoor-voorjaarscorso in de kathedrale basiliek

  • Nederland
  • Van 24 tot en met 27 april ondergaat de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem een bijzondere metamorfose. Tijdens het evenement ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’ – voorjaarsbloemen en bloemmozaïeken’ wordt de kathedraal volop in de bloemen gezet, zijn er speciale concerten, is er een fotoexpositie van Niels Polak en kunt u een bezoek brengen aan het recent geopende KathedraalMuseum vol kunstschatten. Ontdek en beleef de Nieuwe Bavo!
  • 10428557_1643598562535549_4911394314037133885_n
  • Manchego Media
  • www.denieuwebavobloeit.nl
  • info@manchegomedia.nl

De vele bloemmotieven die architect Jos Cuypers (1861-1949) tijdens de bouw verwerkte in de kathedraal, zijn het uitgangspunt geweest voor dit grootse indoor bloemenspektakel tijdens het Haarlemse bloemencorso. Diverse MBO-scholen in de regio zullen in de unieke omgeving van de kerk hun kunsten vertonen onder toeziend oog van Charles van der Voort – de Leidse bloemist die tijdens Pasen traditiegetrouw het Sint-Pietersplein in Rome verandert in een bloemenzee. Nog een jaar en het middenschip van de Nieuwe Bavo zal volledig gerestaureerd zijn. De bijzondere architectuur en kunstschatten van de op een na grootste kathedraal van Nederland, zijn echter nu al in volle glorie te aanschouwen.

Rijksmonument

Bij de bouw van 1895 tot 1930 wilde architect Jos Cuypers wedijveren met kerken als de Sagrada Familia in Barcelona en de Sacré-Coeur in Parijs. De zoon van Pierre Cuypers (1827-1921), die het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontwierp, hield van vernieuwing op basis van de traditie. Hij integreerde de nieuwste bouwstijlen in zijn ontwerpen. Dat is duidelijk zichtbaar bij de Nieuwe Bavo, die zich kenmerkt door een wonderlijke mengeling van bouwstijlen: neogotisch, neoromaans, art deco, Jugendstil. Ook zijn er Moorse invloeden in het interieur te ontdekken en is zelfs de stijl van Berlage aanwezig in dit pronkstuk van architect Jos Cuypers.

Openstelling van het KathedraalMuseum

Tijdens het omvangrijke restauratieproces van de Haarlemse kathedraal is het gelukt om de al aanwezige ruimten onder het hoogkoor uit te diepen en zo plaats te maken voor het nieuwe KathedraalMuseum in de catacomben van de kerk. Naast het tonen van gouden en zilveren relikwieën uit het verleden, schenkt het museum aandacht aan de restauratie van de kathedraal, de architect Jos Cuypers en aan de positie van de Haarlemse Sint Bavo te midden van haar tijdgenoten. De kathedraal, op zichzelf al een museum, staat in de top-5 van kerken die werden gebouwd in de periode van 1850 tot 1950: de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel. Tevens wordt in het museum stilgestaan bij wat een kathedraal precies is en maken bezoekers kennis met de wonderschone bijdragen aan de kerk van vele beroemde kunstenaars, waaronder de tegeltableaus van Jan Toorop.

Meer info?

Bekijk het volledige programma, de openingstijden en de entreekosten via www.denieuwebavobloeit.nl en www.rkbavo.nl en like onze Facebook-pagina: www.facebook.com/denieuwebavobloeit. Bezoekers maken kans op leuke prijzen met het uploaden van foto’s van de Nieuwe Bavo en het gebruik van de hashtag: #nieuwebavobloeit.

Over Manchego Media

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top