woensdag, december 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Health Cuisine opgenomen in lesprogramma CSA
Health Cuisine opgenomen in lesprogramma CSA

Health Cuisine opgenomen in lesprogramma CSA

  • Nederland
  • Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Op dinsdag 4 maart 2014 koken studenten van de CSA een zes gangen Health Cuisine menu. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond & haute cuisine uitstekend samen gaan.
  • Health Cuisine gerecht 1 - De Bloemenbeek
  • Hospitality in Health
  • http://www.hospitalityinhealth.com
  • nico@hospitalityinhealth.com

Op dinsdag 4 maart 2014 koken studenten van de Cas Spijkers Academie Twente een zes gangen Health Cuisine menu. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond & haute cuisine uitstekend samen gaan.

GEZONDE GASTRONOMIE OP DE CSA

Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Hotello Nico Dingemans is als gastdocent bij de academie betrokken vanuit zijn bedrijf Hospitality in Health, en als schrijver over Health Cuisine en het boek From Farm to Fork in Twente. Nico: “Het idee ontstond in november 2012 bij de fotoshoots voor het Twenteboek, waar de CSA met 8 pagina’s in staat. Chef Marc Meulenbelt, opleidingscoördinator bij de CSA, en ik, vroegen destijds aan drie studenten om een gezond Twents drie gangen menu te maken. Dat menu staat in het boek, met een toelichting van elke student wat de gezonde componenten zijn van hun gerecht.” De lancering van het boek werd op 12/12/12 gevierd in het ROC van Twente locatie Almelo, en in de loop van 2013 vonden enkele gastlessen plaats.

Chef Marc: “De eerste Health Cuisine les was ter verkenning, en toen de studenten er enthousiast op reageerden, hebben we het verder ontwikkeld in een drietal lessen: les 1 was Health Cuisine theorie, les 2 was menu ontwikkeling en les 3 is het ‘in praktijk brengen’ in de vorm van een uitgebreid menu dat dus op 4 maart plaatsvindt. Ik kan niet teveel verklappen maar het menu bevat gerechten met exotische ingrediënten zoals aloë vera, kurkuma en bon bons van pure chocolade (heel gezond), maar ook Twentse superfoods zoals geitenkaas, rode biet en kastanjes. De presentatie en de smaakcombinaties beloven zéér verrassend te zijn.”

LANDELIJKE PRIMEUR & HOTEL YEARBOOK

Het Health Cuisine menu blijkt een landelijke primeur, en wordt geserveerd in het onlangs vernieuwde Restaurant Chronos in Almelo, dat plaats biedt aan 40 gasten. Chronos is het modern ingerichte opleidingsrestaurant van het ROC van Twente, en wordt gerund door studenten van de opleidingen Manager/Ondernemer horeca en Fasttrack hospitality manager. De prijs van het zesgangen Health Cuisine menu is € 37,50 p.p. all-in. Voor reserveringen kunnen gasten terecht op www.csatwente.nl of bellen naar 0546-809011. Van de gastronomische avond wordt verslag gemaakt in het Engels en in het Nederlands, o.a. voor de ‘annual edition’ van het prominente HOTEL Yearbook in het kader van Health Cuisine & Education.

HEALTH CUISINE & EDUCATION

Ondertussen blijft Nico lesmateriaal over Health Cuisine doorontwikkelen. De gastlessen op de Cas Spijkers Academie Twente vormen het startpunt op MBO4 niveau. “Zodra je verdiept in Health Cuisine, en (her)ontdekt welke gezonde eetculturen er van oudsher over de hele wereld eigenlijk al bestaan, en wat de moderne wetenschap ons over gezond eten leert (en nog onderzoekt), dan kun je er eigenlijk niet omheen dat Health Cuisine een volwaardig vak is, met meerdere dimensies. Iedereen die in de keten van Farm to Fork zit, speelt hierin een belangrijke rol; niet alleen de boer en de chef, maar ook de horecagroothandel, de supermarkt, de inkoper, de hotelmanager, de ziekenhuisdirecteur, de vakmedia en hospitality opleidingen. ‘Gezond’ is een wereldwijd groeiende trend, en gastvrijheid & zorg groeien steeds dichter naar elkaar toe.

Daarom is het goed om Health Cuisine (Management), net als Wellness Management, door te ontwikkelen naar HBO niveau, en in een internationale context te plaatsen.” De eerste stap is inmiddels gezet met een bijdrage in het academische boek Health, Tourism and Hospitality van Routledge Publishers, dat afgelopen december in Engeland uitkwam. Er staan case studies in van ruim 50 Health Tourism experts uit o.a. Australië, Azië, het Midden Oosten, Europa en Amerika, en hoofdstuk 35 gaat over Health Cuisine Chefs in Spanje, Thailand, China en Twente. Het lesboek wordt gebruikt door studenten die Hospitality Management, Spa Management en Health & Wellness Tourism studeren.

***** einde persbericht *****

Contact:

Nico Dingemans, Hospitality in Health
06 1865 9696 | nico@hospitalityinhealth.com

Marc Meulenbelt, Opleidingscoord. Cas Spijkers Academie Twente
06 8360 3007 | mmeulenbelt@rocvantwente.nl

Maxine Abbink, Communicatieadviseur ROC van Twente
06 5381 5756 | mabbink@rocvantwente.nlCSA Chef Marc Meulenbelt, SVH Meesterchef Michel van Riswijk, schrijver Nico Dingemans, CSA student Thijs Punte

Over Nico Dingemans

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top