zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Heijmans: 10 tips voor de Open Monumentendag
Heijmans: 10 tips voor de Open Monumentendag

Heijmans: 10 tips voor de Open Monumentendag

  • Nederland
  • Zaterdag 13 en zondag 14 september is het Open Monumentendag 2014 met als centraal thema: ‘op reis’. Meer dan vierduizend unieke monumenten zijn dit weekend gratis voor iedereen toegankelijk. Daarbij worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Wat ga jij dit jaar ontdekken? Tien tips van Heijmans om de geschiedenis weer tot leven te zien komen.
  • Heijmans
  • http://www.heijmans.nl
  • lwijnhoven@heijmans.nl
  • http://www.heijmans.nl/nl/nieuws/10-tips-voor-de-open-monumentendag/

1. Vliegeniersmonument Henri Bakker – Den Bosch

Op zaterdag 13 september vindt de opening van de Open Monumentendag in Den Bosch plaats op de Pettelaarse Schans. Het door Heijmans gerestaureerde monument van Henri Bakker wordt daar onthuld. Tijdens de opening is er een spectaculaire vliegshow.

Om 9.50 uur start het programma. Bij Croy de Pettelaar is een mooie tentoonstelling te zien over het leven en het werk van Henri Bakker.

2. Sluis III Wilhelminakanaal – Tilburg

De sluis nog de enige tweetraps-bajonetsluis met een dubbele kolk in Nederland.
Sluis III werd in 1917 gebouwd om het grote verschil in de waterstand van het Wilhelminakanaal in Tilburg op te vangen. Nu, bijna 100 jaar later, is de sluis nog de enige tweetraps-bajonetsluis met een dubbele kolk in Nederland. Inclusief de bijbehorende dienstgebouwen.

Medewerkers van Rijkswaterstaat geven tekst en uitleg over het rijksmonument én het lopende project verbreding Wilhelminakanaal. Vanaf het complex zijn de bouwwerkzaamheden van Heijmans en Boskalis voor de nieuwe sluis III goed zichtbaar. Bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 17.00 uur aan de Dongensekanaaldijk 3.

3. Gemaal Verdoold – Gouderak

Het gemaal is voor het eerst in jaren weer open voor publiek.
Het gemaal is voor het eerst, na jarenlange renovatie en restauratie door Heijmans, weer open voor publiek. De historische vereniging Golderake heeft een tentoonstelling ingericht over de historie van het gemaal en de watergang. Stichting Veenvaren organiseert vanaf 11:00 uur rondvaarten om de route van het water richting het gemaal te beleven.

4. Middeleeuws stadsriool ‘De Grebbe’ – Bergen op Zoom

Bij gunstige weersomstandigheden is het mogelijk om naar beneden te dalen, het monumentale stadsriool te bezichtigen en een wandeling te maken door een oud waterspoor. De Grebbe is nog steeds de slagader in het rioolstelsel van Bergen op Zoom. Heijmans heeft dit riool in tussen 2003 en 2009 gerestaureerd. Kaarten zijn gratis af te halen bij VVV Brabantse Wal.

5. Fort Rammekens – Vlissingen

Fort Rammekens dateert uit 1547 en is het oudste zeefort van West-Europa. Het fort heeft diverse bezetters gekend, zoals de Spanjaarden, Engelsen en Fransen. Tijdens de restauratie in 2012 bleek de buitenschil van natuursteen bijna los te staan van de binnenschil van baksteen. Heijmans heeft het fort gerestaureerd.

Staatsbosbeheer organiseert zaterdag 13 september om het uur rondleidingen waarbij u uitleg krijgt over het eeuwenoude fort en de bijzondere restauratie.

6. Ringmuur ‘de Burcht’ – Leiden

De Leidse Burcht is met gemiddeld 6,2 meter hoge muren en een muurdikte van zo’n 85 centimeter een van de oudste monumenten van ons land. De Burcht bevindt zich op een zeer centrale locatie in het midden van de stad Leiden en werd gebouwd met als voornaamste doel de Leidenaren bescherming te bieden in tijden van oorlog. Tijdens de Open Monumentendag zijn er diverse jeugdactiviteiten. De ringmuur is in 2010 gerestaureerd door Heijmans.

7. Fort Pannerden – Doornenburg

In november 2008 is Heijmans begonnen met de restauratie van het fort en heeft nu een cultuurhistorische bestemming gekregen. Het fort ligt in Natuurgebied De Klompenwaard, gelegen langs de noordoever van de Waal. In het fort is de tentoonstelling ‘Kunst uit oud ijzer’ van Jan Nederhoed te bekijken en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Het fort is zondag 14 september open van 12:00 tot 17:00 uur.

8. Steenovens Klein Hitland – Nieuwerkerk a/d IJssel

Op zaterdag 13 september van 12:00 tot 17:00u kan iedereen meedoen met het maken van de toekomstige Steenovens op klein formaat. Ook zijn de beide turfschuren en de vuurplaatsen open ter bezichtiging. De Stichting wil met deze activiteit met nadruk ook beleidsmakers, architecten,vormgevers en andere creatieve mensen uitnodigen om mee te doen. De steenovens zijn in 2010 door Heijmans gerestaureerd.

9. Fort St. Pieter – Maastricht

Stap terug in de tijd en herbeleef de geschiedenis tijdens een rondleiding door Fort Sint Pieter. De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad, leiden je rond langs onder andere de waterput, de schietgaten en de kanonnengalerij en ondertussen kun je genieten van prachtige verhalen vol anekdotes en weetjes.

10. Gemaal De Ronde Hoep – Ouderkerk a/d Amstel

In De Ronde Hoep is op zaterdag 13 september tussen 10:00 en 16:00 uur het prachtig gerestaureerde dieselgemaal uit 1913 te bezichtigen. Het is een uniek overblijfsel uit de tijd dat technische installaties een bijzondere schoonheid hadden.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top