vrijdag, december 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Heijmans: Bouwen in de zomerhitte
Heijmans: Bouwen in de zomerhitte

Heijmans: Bouwen in de zomerhitte

  • Nederland
  • Zweetdruppels op het voorhoofd, blote bast onder het veiligheidsvestje, korte broek en misschien ook nog klompen in plaats van die warme veiligheidsschoenen. Hard aan het werk in de volle zomerzon. Langs de weg, op het dak, aan het spoor, ga maar door. Een welbekend plaatje van de Coca Cola Light-man, maar het roept ook veel vragen op. Mag die korte broek? Gelden er aangepaste werktijden bij zomerse temperaturen? En vooral, hoe kun je jezelf wapenen tegen de zomerhitte?
  • Heijmans
  • http://www.heijmans.nl
  • lwijnhoven@heijmans.nl
  • http://www.heijmans.nl/nl/nieuws/bouwen-de-zomerhitte/

Niet bruin maar felrood

“Buiten werken in de zon heeft zijn voordelen”, start Werner van Eck, Hoger Veiligheidsdeskundige bij Heijmans. “Geen verkoudheid door airconditioning, maar verkoeling door een heerlijk briesje. En natuurlijk een mooi kleurtje. Al is de kans op felrood vaak vele malen groter dan op bruin. Maar naast verbranding zijn er nog meer risico’s van werken in de felle zon en extreme hitte. Zoals warmte-uitslag, waarbij op de langdurig bezwete huid brandende en jeukende blaasjes ontstaan. Of kramp in de been- en buikspieren als gevolg van zoutgebrek.”

Onderschatting

“Het grootste risico van buiten werken in de hitte is zonder meer onderschatting. Niet erkennen wat de mogelijke gevaren zijn” vertelt Werner. “De leidinggevende die instructies over ‘veilig werken in zonnige omstandigheden’, wel uitdeelt maar niet bespreekt met zijn team. Maar ook de bouwvakker die zich niet insmeert met zonnebrandcrème om snel dat ‘stoere’ bruine kleurtje te krijgen.”

We gaan binnenkort testen met koelvesten.
Wat mag dan wel en niet in dit soort extreme weersomstandigheden? Werner: “Ten eerste, die korte broek mag niet. Niet alleen de kans op verbranding, maar ook op verwonding door uitstekende onderdelen wordt vergroot. En ook de blote bast is ‘not done’. Als de zonnebrandcrème niet tevoorschijn wordt gehaald, is het advies een dun, luchtig T-shirt met lange mouwen te dragen. En te allen tijde blijven de Persoonlijke Beschermingsmiddelen verplicht.”

Koelvesten

Maar het gaat verder dan alleen kleding. Werner: “Een uitvoerder dient alle nodige maatregelingen te treffen bij warme omstandigheden om ervoor te zorgen dat het klimaat geen gevaar oplevert voor zijn team. Denk aan het instellen van een tropenrooster, inlassen van extra drinkpauzes en eventueel opzetten van een tent. We gaan binnenkort zelfs een stapje verder met een test met koelvesten, waarbij een verkoeling kan optreden van 6 tot 16 graden van de omgevingstemperatuur.”

Ik probeer mijn werk te doen, voldoende water te drinken en afzien
Danny Lauf medewerker Wegen

Zout water

En wat kun je zelf doen om jezelf zoveel mogelijk te beschermen? Werner: “Drink voldoende water met zout. Daarmee houdt je vocht vast en verklein je de kans op flauwvallen. Zoute producten, zoals chips, helpen ook. Zonnebrandcrème met minimaal factor 20 en regelmatig een andere invalshoek van de zon kiezen helpen ook. Continue blootstelling aan de zon wordt zo kleiner en de kans op verbranding ook. Een goede (veiligheids)zonnebril en eventueel een bouwhelm met nekflap werken eveneens tegen de hitte.”

Werken in de zomerhitte, minder overlast voor publiek. Wel belangrijk: goede maatregelen tegen de hitte!

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top