maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / “Help kanker bestrijden en snoei uw taxus”
“Help kanker bestrijden en snoei uw taxus”

“Help kanker bestrijden en snoei uw taxus”

  • Nederland
  • Heeft u een taxushaag in uw tuin? Deze bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Help kanker bestrijden en doneer tot 31 augustus uw taxussnoeisel! Martijn van Tilburg van Jansen Hoveniers uit St. Willebrord vertelt hoe de actie werkt.
  • Jansen Hoveniers
  • www.jansenhoveniers.com
  • info@clickr.nl

Gemeentes en bedrijven in Nederland en België zamelen van 15 juni tot en met 31 augustus 2015 het snoeisel van de Taxus baccata in. Deze specifieke conifeerhaag bevat baccatine: een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen als chemotherapie. Om zoveel mogelijk taxussnoeisel te verzamelen, heeft stichting Vergroot de Hoop een actie in het leven geroepen waarbij iedereen hun snoeisels kan inleveren. Dit is hard nodig, want één kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie.

Steentje bijdragen aan bestrijding kanker

Een van de bedrijven die taxussnoeisel verzamelt, is Jansen Hoveniers uit St. Willebrord. Martijn van Tilburg, marketing- en communicatiemedewerker bij dit hoveniersbedrijf, vertelt: “De Taxus baccata is een geliefde haag en komt in Nederland veel voor, onder andere als erfscheiding of sierhaag. Snoeien we bij onze klanten een taxushaag, dan houden we het snoeiafval apart, zodat we het kunnen doneren aan stichting Vergroot de Hoop. Daarnaast kunnen ook particulieren hun taxussnoeisel bij ons inleveren. Zo dragen we met zijn allen een steentje bij aan het bestrijden van kanker. Belangrijk, want we kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die kanker heeft. Helaas komt de ziekte vaak heel dichtbij. Tegelijkertijd is de taxushaag heel dichtbij: hij staat in uw tuin, onder uw neus.”

Taxus inzameldagen bij Jansen Hoveniers

Van Tilburg vervolgt: “ Help kanker bestrijden en snoei uw taxus! Tot en met 31 augustus kunt u uw snoeisel gratis inleveren bij Jansen Hoveniers aan de Bremstraat 120a in St. Willebrord. Hiervoor hoeft u geen klant van ons te zijn. U bent welkom op onze inzameldagen op zaterdag 25 juli en zaterdag 22 augustus van 9.00 tot 17.00 uur. Wilt u liever op een ander moment uw taxussnoeisel inleveren? Dat is uiteraard ook mogelijk! Bel ons voor het maken van een afspraak.”

Eisen aan het taxussnoeisel

Bij donatie moet het snoeisel aan verschillende eisen voldoen. De medewerker van Jansen Hoveniers legt uit: “Allereerst moet het snoeisel afkomstig zijn van de Taxus baccata – dit is de meest voorkomende taxus in Nederland. Daarnaast moet het snoeisel jong zijn: alleen de lichtgroene, eenjarige scheuten van maximaal 30 centimeter lang zijn bruikbaar. Dus geen bruine, dorre takken zonder naalden. Ook moet het snoeisel zuiver zijn: taxussnoeisel vermengd met aarde, gras, bladeren of mos is vrijwel onbruikbaar. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel na het knippen op te vangen. Het zou zonde zijn als u de moeite heeft genomen om het taxussnoeisel in te leveren en het niet bruikbaar blijkt te zijn”.

Meer informatie over de actie

“Wilt u meer weten over de actie? Kijk op http://bit.ly/1IiojMF of op de website van stichting Vergroot de Hoop. Hier ziet u ook afbeeldingen van de Taxus baccata, zodat u precies weet om welke haag het gaat”, aldus Martijn van Tilburg.

Bron: Jansen Hoveniers 

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top