donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Hennis pleit voor meer Europese NAVO-verantwoordelijkheid
Hennis pleit voor meer Europese NAVO-verantwoordelijkheid

Hennis pleit voor meer Europese NAVO-verantwoordelijkheid

  • Nederland
  • “Ik ben er niet op uit om u een doembeeld voor te houden of te suggereren dat we rekening moeten houden met een nieuw grootschalig gewapend conflict. Wel ben ik van mening dat we onze kop niet in het zand moeten steken. Dat we onze krachten moeten bundelen.” Tijdens een bijeenkomst van de Atlantische Commissie brak minister Jeanine Hennis-Plasschaert zojuist een lans voor een toekomstbestendig NAVO-bondgenootschap.
  • 6525
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/26/hennis-pleit-voor-meer-europese-navo-verantwoordelijkheid

De bewindsvrouw ging hiermee in op zaken die aan de orde komen tijdens de belangrijke NAVO-top in september in Wales. Hennis maakte duidelijk dat het belang van de NAVO niet onderschat mag worden. “Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken. Een solide verzekering, met wereldwijde dekking. En het bondgenootschap zal er ook in de toekomst toe doen.”

Hoeksteen veiligheidsbeleid

Ze pleitte voor meer Europese daadkracht en een eerlijker verdeling van de lasten. Dit om antwoord te kunnen blijven geven op de mondiale ontwikkelingen als de razendsnelle opkomst van China als wereldmacht. Ze verwees daarbij naar de woorden van de Amerikaanse president Obama tijdens zijn bezoek aan Polen begin deze maand. Hij bestempelde de veiligheid van Europa als ‘heilig’ en een hoeksteen van het Amerikaanse veiligheidsbeleid. Tegelijkertijd riep hij daarbij op tot meer Europese verantwoordelijkheid.

Te lang verscholen

Hennis: “Een oproep die ik van harte onderschrijf. Te lang hebben we ons achter de brede schouders van de Verenigde Staten verscholen. Om die solide veiligheidsverzekering te continueren, moeten de Europese allies het been bijtrekken. Burden sharing ten aanzien van de financiën. Uiteraard! Maar ook, en wellicht nog belangrijker, burden sharing als het gaat om de te nemen risico’s.”

Weg terug omhoog vinden

Wat betreft de minister staat in september dan ook verdergaande Europese samenwerking op de agenda, almede het vinden van de weg omhoog qua budgetten. “Defensie moet niet langer worden gezien als een kostenpost máár als een fundamentele investering in onze vrijheid, veiligheid en welvaart.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top