zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Hennis spreekt bij Bevrijdingsdefilé Wageningen
Hennis spreekt bij Bevrijdingsdefilé Wageningen

Hennis spreekt bij Bevrijdingsdefilé Wageningen

  • Nederland
  • Tijdens de inname van Boron-sur-Odon was de 19-jarige sergeant Reeves op een zeker moment de meest vooruitgeschoven man van het Britse leger. “Bij Maltot maakte hij zijn eerste gevecht mee. Met angst in zijn benen. Daarna niet meer. Het was 'erop' of 'eronder'. En hij accepteerde dat.” Zo begon minister Jeanine Hennis-Plasschaert haar verhaal vanmiddag in Wageningen bij de herdenking van de capitulatie van Duitsland.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/05/05/hennis-spreekt-bij-vrijheidsdefile-wageningen

“2 augustus, zijn verjaardag. Hij kreeg een extra scheut rum van de majoor. Omsingeld door vijandelijke tanks, maar hij wist te ontsnappen”, vervolgde Hennis. Ze spreekt van de eerste etappes op het pad naar onze vrijheid.

Prijs onwaarschijnlijk hoog

“Het pad van de vrijheid dat begon op de stranden van Normandië. Een pad dat eindigde hier in Wageningen, tijdens de capitulatie op 5 mei. Een kruispunt in onze nationale geschiedenis. De weg er naar toe was lang. Vol hindernissen. Voor elke meter is gevochten. En er zijn indrukwekkende kilometers gemaakt. Voor onze vrijheid. Velen lieten het leven.

Velen raakten zwaar gewond. De prijs was onwaarschijnlijk hoog. Bij de oversteek van de Rijn in 1945, was sergeant Reeves, van zijn sectie, als enige overgebleven.

De vrijheid recht doen

De minister zei dat we vandaag op de schouders van deze veteranen staan. “Ik beschouw het als een groot voorrecht om het pad – het pad dat zij voor ons geëffend hebben – verder te bewandelen. Ik zie het als onze plicht om de vrijheid – de vrijheid waarvoor zij gevochten hebben – door te geven aan volgende generaties. Die kilometers moeten we blijven maken.”

NAVO niet met pensioen

Hennis pleitte ervoor om te blijven samenwerken om die vrijheid te behouden. “Niet naar binnen gekeerd, maar naar buiten, over de dijken heen. Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken. Met wereldwijde dekking. En die samenwerking binnen de NAVO zal er ook in de toekomst toe doen. De NAVO kan nog niet met pensioen. Verre van dat. Het NAVO-lidmaatschap is geen ‘nice-to-have’ maar noodzaak.”

Nadruk

In Wageningen namen tegen de 2.000 veteranen mee aan het sinds 2009 zogenoemde Bevrijdingsdefilé. Dit richt zich op de capitulatie in 1945. De nadruk ligt op veteranen en verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom werd de minister vergezeld door Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede, tevens Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top