vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Herdenkingsmunt 200 jaar de Nederlandsche Bank
Herdenkingsmunt 200 jaar de Nederlandsche Bank

Herdenkingsmunt 200 jaar de Nederlandsche Bank

  • Nederland
  • Onder toeziend oog van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes en Muntmeester Maarten Brouwer verrichtte Klaas Knot – president van de Nederlandsche Bank – op donderdag 27 maart 2014 de Eerste Slag van de nieuwe herdenkingsmunt: het ‘de Nederlandsche Bank’ Vijfje. De ceremonie vond plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De uitgifte van deze speciale herdenkingsmunt is een onderdeel van de feestelijkheden rondom het 200-jarig bestaan van de Nederlandsche Bank. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat de munt in opdracht van het ministerie van Financiën.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/27/herdenkingsmunt-200-jaar-de-nederlandsche-bank.html

Staatssecretaris Eric Wiebes benadrukt het blijvend belang van munten: “In tegenstelling tot veel middelen die worden ingehaald door digitale alternatieven, blijft de munt belangrijk. Als betaalmiddel en als vertrouwd Nederlands symbool.”

Koninklijke Nederlandse Munt

De grafisch uitdagend vormgegeven munt is ontworpen door Michael Guilfoyle. Hij is al meer dan dertig jaar actief als ontwerper gespecialiseerd in munten en penningen. De voorzijde van de herdenkingsmunt laat een silhouetportret van Koning Willem-Alexander zien op een verfijnd kalligrafiepatroon. Vroeger werd dit als beveiligingskenmerk toegepast op bankbiljetten. Dankzij de lasertechnieken en -expertise bij de Koninklijke Nederlandse Munt kon de ontwerper dit op de herdenkingsmunt gerealiseerd krijgen. De keerzijde toont eenzelfde soort lijnenspel waarin de waardeaanduiding centraal staat. Deze zijde is duidelijk geïnspireerd op een 100-guldenbiljet. De inscriptie ‘200 Jaar de Nederlandsche Bank’ staat hier langs de buitenzijde. De golflijnen op de achtergrond symboliseren het verstrijken van de tijd. Net als op bankbiljetten is hierin microtekst verwerkt, die uitsluitend met een loep leesbaar is.

Muntmeester Maarten Brouwer: “Het ‘de Nederlandsche Bank’ Vijfje is een grafisch kunststuk en een uitdaging voor ons als munthuis. Met onze innovatieve technologie is het gelukt om de minutieuze letters, het lijnenspel en de golflijnen op de munt te realiseren. We zijn trots op het resultaat, dat een prachtige reflectie naar ons geldverleden is en het 200-jarig jubileum van de Nederlandsche Bank belicht.”

President DNB Klaas Knot: “Dit is de eerste munt ooit die aan de Nederlandsche Bank is gewijd. Ik prijs mij dan ook gelukkig dat het ministerie van Financiën ons 200-jarig bestaan dit jaar als een uitgelezen gelegenheid heeft gezien om daar een speciale munt voor te laten ontwerpen en slaan. En wat is een mooier tastbaar aandenken dan een munt voor een instelling als de onze: een instelling die toeziet op een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Het is voor mij dan ook een grote eer om deze eerste munt ter viering van 200 jaar DNB in ontvangst te mogen nemen.”

De nieuwe herdenkingsmunten zijn verkrijgbaar via www.herdenkingsmunt.nl en vanaf 31 maart 2014 bij deelnemende PostNL-postkantoren en Primera.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top