zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Heruitgave van de Bachbijbel te bewonderen bij CLC Apeldoorn
Heruitgave van de Bachbijbel te bewonderen bij CLC Apeldoorn

Heruitgave van de Bachbijbel te bewonderen bij CLC Apeldoorn

  • Nederland
  • Van 9 tot 21 april wordt in de boekwinkel CLC in Apeldoorn de Bachbijbel te bewonderen, een heruitgave van de bijbel die de Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) gebruikte. Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker werkte jarenlang aan dit bijzondere project.
  • 9789051943924
  • CLC Nederland
  • www.clcnederland.com
  • wilco@clcnederland.com

Wie een Bachbijbel bestelt, moet 4800 euro neertellen. Deze prijs komt door de manier waarop het boek is gemaakt, legt uitgever Dingeman van Wijnen uit: “Het zijn zogenaamde facsimile’s. De 4500 pagina’s zijn gefotografeerd en op speciaal papier afgedrukt. Dat is een kostbaar en tijdrovend karwei.”

Twintig kilo
Maar dat is niet het enige… De Bachbijbel bestaat uit dire boeken van bij elkaar twintig kilo. Dat komt door de uitlegteksten die in de editie zijn verwerkt. “Mensen die deze bijbel lezen, stappen als het ware in de geestelijke wereld van Bach,” zegt Van Wijnen. “Je leest de teksten die hij destijds las, en die je ook terugziet in zijn werk als de Matthäus Passion. Ook zie je aantekeningen die hij zelf in zijn bijbel maakte. Zo zette hij ‘NB’ bij een tekst die hij belangrijk vond.”

Schat
De bijbel van Bach werd in 1934 bij toeval ontdekt. Een Duitse lutherse predikant was in Amerika en logeerde bij zijn neef, waar de bijbel op tafel werd gelegd. Hij herkende direct de handtekening van Bach. De bijbel werd geschonken aan een Amerikaanse theologische bibliotheek.
Toen Van Wijnen deze Bijbel ontdekte, ontstond het idee om een  nieuwe uitgave te maken. “We waren er al vrij snel van doordrongen dat dit een schat aan kennis en gevoelens over de muziek van Bach zou opleveren.”

Limited edition
Van de Bachbijbel worden maximaal duizend exemplaren gedrukt. “We hebben er nu vijfhonderd laten maken, waarvan er tot nu toe honderd verkocht zijn,” zegt Van Wijnen. De Bachbijbels zijn te bestellen in de boekhandel CLC in Apeldoorn of online op clcnederland.com.

Over wilco_CLC

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top