zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Hervormingen in EU-buurlanden laten gemengd beeld zien
Hervormingen in EU-buurlanden laten gemengd beeld zien

Hervormingen in EU-buurlanden laten gemengd beeld zien

  • Europa
  • De jaarlijkse evaluatie van de hervormingen in onze zuidelijke en oostelijke buurlanden laten een gemengd beeld zien.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/external_relations/140328_nl.htm

Via het Europees nabuurschapsbeleid (ENP) geeft de EU financiële hulp aan partnerlanden die staatkundige en economische hervormingen doorvoeren en op andere fronten initiatieven nemen, bijvoorbeeld bij corruptiebestrijding. Met dit beleid probeert de EU de welvaart, stabiliteit en veiligheid in dit deel van de wereld te verbeteren.

Ondanks ingrijpende politieke en economische hervormingen verkeerden veel landen in 2013 door politieke onrust en nationale en regionale conflicten in een crisissituatie.

Een moeilijk jaar

De positieve punten die er bij de jaarlijkse evaluatie uitsprongen waren de nieuwe grondwet in Tunesië en de hervormingen in Marokko. De EU is echter bezorgd over de groeiende politieke tegenstellingen en de beknotting van de vrijheid van vergadering en de persvrijheid in Egypte.

Intussen heeft Libië af te rekenen met steeds meer binnenlands geweld, dat een nationale verzoening en politieke rust in de weg staat. Libanon en Jordanië worstelen met de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië voor hun politieke, economische en sociale bestel. De Israëli’s en de Palestijnen hebben de vredesbesprekingen hervat, maar die verlopen niet zonder obstakels.

Een wisselend beeld

Kijken we naar Oost-Europa, dan zien we dat Oekraïne nog steeds in de greep zit van heftige veranderingen die in gang zijn gezet door de demonstraties vóór associatie met de EU. Eerder deze maand heeft de EU ingestemd met een steunpakket van 11 miljard euro om de economische crisis in dit land te bezweren.

Tegenover positieve ontwikkelingen in Moldavië en Georgië stonden dan weer een gebrek aan hervormingen in Wit-Rusland en een geringe inzet van Azerbeidzjan voor grondrechten en vrijheden.

De financiële hulp voor de landen van het Europees nabuurschap bedroeg in 2013 2,65 miljard euro, het hoogste bedrag van de afgelopen financieringsperiode van zeven jaar. Voor de periode 2014-2020 wordt er in totaal 15,4 miljard euro uitgetrokken voor de nabuurschapslanden. Dat geld is bestemd voor sectoren zoals

  • verkeersveiligheid
  • openbaar vervoer
  • duurzame energie
  • infrastructuur

De nabuurschapslanden profiteren van gunstiger handelsvoorwaarden, eenvoudiger in- en uitreisformaliteiten, studiemogelijkheden en culturele uitwisseling. Voor de uitvoering van het ENP zijn er inmiddels met twaalf van de 16 ENP-landen actieplannen afgesproken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top