dinsdag, november 12, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Het opstellen van een 14 dagen brief
Het opstellen van een 14 dagen brief

Het opstellen van een 14 dagen brief

 • Nederland
 • Op 1 juli 2012 is de wet incassokosten (WIK) in werking getreden, waarbij de incassokosten wettelijk geregeld worden. Een belangrijk onderdeel van de WIK is het versturen van de 14 dagen brief. Tips en informatie over het opstellen van een correct 14 dagen brief vindt u in dit artikel.
 • OmniCas B.V.
 • http://www.omnicas.net
 • info@omnicas.net

Op 1 juli 2012 is de wet incassokosten (WIK) in werking getreden, waarbij de incassokosten wettelijk geregeld worden. Deze wet is van toepassing op vorderingen op consumenten en bepaalt hoe en hoeveel buitengerechtelijke kosten er in rekening gebracht mogen worden. Voor dat buitengerechtelijke kosten berekend mogen worden, bent u verplicht uw debiteur ten minste één herinnering (14 dagen brief) te sturen zonder kosten en met een betalingstermijn van 14 dagen. Tevens dient u in deze herinnering de gevolgen van niet betaling aan te geven. Klik hier voor het aanvragen van meer informatie, ook met betrekking tot de nieuwe wet incassokosten.

In deze 14 dagen brief dient expliciet de 14-dagen termijn te staan en wat de hoogte van de maximale incassokosten gaat worden als betaling uitblijft. Nadat deze brief verzonden is, mogen er pas buitengerechtelijke kosten berekend worden, welke niet hoger mogen zijn dan wettelijk bepaald.

In de praktijk blijkt dat sinds de invoering van de nieuwe wet incassokosten, bedrijven vaak niet aan de voorwaarden van de 14 dagen brief voldaan hebben. Mocht vrijwillige betaling uitblijven en er vervolgens gerechtelijke stappen nodig zijn, dan is het dossier niet compleet en is het risico tot afwijzing van de kosten door de rechtbank aanzienlijk. Het is dus van groot belang dat u voldoet aan de eisen gesteld in de nieuwe wet incassokosten.

 OPSTELLEN 14 DAGEN BRIEF

De 14 dagen brief dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 1. Geef aan dat uw debiteur een termijn van 14 dagen heeft om alsnog kosteloos te betalen.
 2. Vermeld het bedrag aan incassokosten die in rekening gebracht worden bij niet betalen. Dit bedrag komt overeen met de maximale incassovergoeding conform de wetgeving. Een calculator om deze kosten uit te rekenen vindt u terug op onze site.
 3. Indien u niet btw-plichtig bent, vermeld dan dat u de btw niet kunt verrekenen en dat de incassokosten met het btw-percentage zijn verhoogd.
 4. Vermeld dat indien betaling uitblijft, de incassokosten en (contractuele) rente in rekening gebracht zullen worden.
 5. U hoeft niet de maximale incassovergoeding in rekening te brengen bij een tweede herinnering. U dient in de 14 dagen brief echter wel altijd de maximale incassokosten te vermelden.
 6. Als u meerdere openstaande facturen of termijnbedragen heeft op één debiteur, dan dient u alle openstaande bedragen bij elkaar op te tellen en over dit bedrag de incassokosten uit te rekenen.

Meer informatie over de 14 dagen brief, wet incassokosten, een concept 14 dagen brief welke u mag gebruiken en een handige calculator om de incassokosten uit te rekenen vindt u op onze site onder aanmaningstraject.

De nieuwe wet incassokosten is overigens niet van toepassing op vorderingen op bedrijven. Hierbij zijn nog steeds de contractuele afspraken tussen u en uw klant of uw betalings-, leverings- of algemene voorwaarden van toepassing.

Kijk op onze website www.omnicas.net of bel 076-5205292. Wij vertellen u graag meer over onze werkwijze en mogelijkheden. OmniCas Incassobureau Breda is al meer dan 10 jaar voor veel ondernemers een betrouwbare no cure no pay incasso partner.

Over Joris Jochems

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top