zondag, november 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Het sluiten van fiscale hiaten – OESO lanceert actieplan voor Base Erosie en Profit Shifting
Het sluiten van fiscale hiaten – OESO lanceert actieplan voor Base Erosie en Profit Shifting

Het sluiten van fiscale hiaten – OESO lanceert actieplan voor Base Erosie en Profit Shifting

  • Europa
  • Nationale belastingwetgeving hebben geen gelijke tred gehouden met de globalisering van de corporaties en de digitale economie, waardoor er gaten die kunnen worden uitgebuit door multinationale ondernemingen om hun belastingen kunstmatig te verlagen.
  • Organisation for Economic Co-Operation and Development
  • http://www.oecd.org
  • news.contact@oecd.org
  • http://www.oecd.org/newsroom/closing-tax-gaps-oecd-launches-action-plan-on-base-erosion-and-profit-shifting.htm

OESO Actieplan Basis Erosie en Profit Shifting (BEPS) biedt een globaal stappenplan waarmee overheden om de fiscale inkomsten die zij nodig hebben om hun burgers dienen te verzamelen. Het geeft ook bedrijven de zekerheid die ze nodig hebben om te investeren en te groeien.

Wordt op verzoek van de G20 en introduceerde tijdens de vergadering van de G20 ministers van Financiën in Moskou, het actieplan worden 15 concrete maatregelen die de regeringen van de binnenlandse en internationale instrumenten om bedrijven te voorkomen dat het betalen weinig of geen belasting zal geven.

“Dit actieplan, dat wij zullen uitrollen in de komende twee jaar, markeert een keerpunt in de geschiedenis van de internationale fiscale samenwerking. Het zal landen op te stellen van de gecoördineerde, alomvattende en transparante normen die zij nodig hebben om BEPS te voorkomen “, zegt OESO-secretaris-generaal Angel Gurría. “Internationale fiscale regels, velen van hen dateren uit de jaren 1920, ervoor te zorgen dat bedrijven geen belastingen betalen in twee landen – dubbele belastingheffing. Dat is prijzenswaardig, maar helaas deze regels worden nu misbruikt om dubbele niet-belasting toe te staan. Het actieplan heeft als doel om dit te verhelpen, zodat multinationals hun eerlijk deel van de belasting betalen ook. ( Lees de volledige speech ) ”

Reagerend op het actieplan, zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov, “Zoals het voorzitterschap van de G20, prijzen wij het werk van de OESO om ervoor te zorgen dat de internationale fiscaliteit bevordert de groei en de concurrentie zonder verstoring van de basisprincipes van eerlijkheid – dat het mogelijk maakt multinationale ondernemingen te bloeien zonder dat u een hogere belastingdruk op de binnenlandse bedrijven en individuele belastingbetalers. ”

Het actieplan erkent het belang van het aanpakken van de digitale economie, die een grenzeloze wereld van producten en diensten die te vaak niet binnen het fiscale regime van een specifiek land vallen biedt, waardoor achterpoortjes die het mogelijk maken winst te gaan onbelast.

Het actieplan zal een nieuwe reeks normen om dubbele belastingheffing te voorkomen ontwikkelen. Nauwere internationale samenwerking zal lacunes die, op papier, zodat inkomen te ‘verdwijnen’ voor fiscale doeleinden door het gebruik van meerdere aftrekposten voor dezelfde kosten en “verdrag-shopping” te sluiten. Strengere regels op gecontroleerde buitenlandse vennootschappen zou kunnen landen fiscale winst verstopt in zeedochterondernemingen.

Binnenlandse en internationale fiscale regels moeten betrekking hebben op zowel de inkomsten en de economische activiteit die het genereert. Bestaande belastingverdrag en transfer pricing regels kunnen, in sommige gevallen, vergemakkelijkt de scheiding van de belastbare winst van de waardecreërende activiteiten die ze genereren. Het actieplan zal de beoogde effecten van deze normen te herstellen door het gelijktrekken van belasting met stof – ervoor te zorgen dat de belastbare winst niet kunstmatig kan worden verschoven, door de overdracht van immateriële activa (zoals octrooien of auteursrechten), risico’s of het kapitaal, uit de buurt van landen waar de waarde wordt gecreëerd .

Grotere transparantie en betere gegevens zijn nodig om te evalueren, en te stoppen, de groeiende discrepantie tussen de plaats waar de financiële activa worden gemaakt en investeringen plaatsvinden en waar MNO rapporteren fiscale winst. Waarbij belastingbetalers om hun agressieve plannen afspraken en regels over transfer pricing documentatie belasting rapporteren, afbreken van de informatie op een land-per-land basis, zal de overheid helpen identificeren risicogebieden en richten hun auditstrategieën. En het maken van geschillenbeslechting effectiever zullen bedrijven meer zekerheid en voorspelbaarheid.

De in het plan opgenomen acties zullen in de komende 18 tot 24 maanden worden afgegeven door de gezamenlijke OECD/G20 BEPS Project, waarin alle leden van de OESO en de G20-landen gaat op gelijke voet. Om ervoor te zorgen dat de acties die snel kunnen worden uitgevoerd, zal een multilateraal instrument worden ontwikkeld voor geïnteresseerde landen om hun bestaande netwerk van bilaterale verdragen te wijzigen.

Voor nadere informatie over de werkzaamheden van de OESO op fiscaal, neem dan contact op met Pascal Saint-Amans, directeur van het Centrum OESO voor Fiscaal Beleid en Administratie, per e-mail: Pascal.Saint-Amans @ oecd.org of per telefoon: + 331 45 24 91 08 .

Verdere werkzaamheden van de OESO op basis Erosie en Profit Shifting is beschikbaar: http://www.oecd.org/tax/beps.htm

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top