dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Het verschil tussen HBO of WO Bouwkunde door Rob Mankor
Het verschil tussen HBO of WO Bouwkunde door Rob Mankor

Het verschil tussen HBO of WO Bouwkunde door Rob Mankor

  • Nederland
  • Veel mensen weten niet precies wat het verschil is tussen HBO en WO opleidingen. Daarom zal Rob Mankor in dit artikel hier een duidelijk beeld van schetsen. Dit is actueel omdat er momenteel een hoop scholieren bezig zijn met het nadenken over hun studiekeuze.
  • TU Eindhoven
  • rob.mankoro@hotmail.com

Wil je bouwkunde studeren, maar kun je niet kiezen tussen een HBO en WO opleiding? Hoewel deze opleidingen op elkaar lijken, bestaan er grote verschillen. Vooral het type onderwijs verschilt sterk. Hieronder zal een beeld geschetst worden van de opleidingen en zullen de belangrijkste verschillen worden benoemd. Ik, Rob Mankor, ben zelf afgestudeerd aan de TU Eindhoven binnen de opleiding Bouwkunde en hoop jullie hier meer over te kunnen vertellen.

Universiteit

Universitaire opleidingen zijn theoretischer dan hbo-opleidingen. In deze opleiding ontwikkel je inzicht en vaardigheden, waarmee het mogelijk is zelf nieuwe kennis te ontwikkelen. Bouwkundigen met een universitaire opleiding zullen dan ook vaak vernieuwende ontwerpen maken. Ook worden studenten aan de universiteit meer geprikkeld om kritisch te denken dan studenten op het hbo. Op de universiteit wordt van je verwacht dat je goed zelfstandig kan werken. Naast een beperkt aantal contacturen per week moet er thuis veel gestudeerd worden. Je hebt minder verschillende vakken dan op het hbo, maar gaat dieper op de leerstof in. Bovendien is de hoeveelheid leerstof op de universiteit groter. 

HBO

Op het hbo is het onderwijs praktischer dan op de universiteit. Het onderwijs is een mix tussen theorie leren en deze toepassen. Het uitwerken van de technische kant van een ontwerp staat bij deze opleiding centraal. Een hbo opleiding is een beroepsgerichte opleiding. Je zult al eerder in de opleiding bezig zijn (de beginselen van) je gewenste beroep te beoefenen dan op de universiteit. Dit komt doordat de universiteit wetenschappelijk gericht is en niet opleidt tot enkele specifieke beroepen. Het onderwijs is veel klassikaal en er is meer ondersteuning dan bij een universitaire opleiding. Ook ligt het tempo wat lager. Een ander verschil is de stage en het groepswerk. Over het algemeen heeft een hbo-opleiding meer groepsopdrachten dan een universitaire opleiding. Een stage is op het hbo verplicht in tegenstelling tot op de universiteit. De hoeveelheid groepswerk en lengte van de stage verschilt echter per onderwijsinstelling. Wil je meer informatie over ofwel de hbo opleiding bouwkunde of de universitaire opleiding bouwkunde? Kijk dan ook eens op www.twitter.com/RobMankor.

Over robmankor

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top