zaterdag, februari 29, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Hoe gebruik je een AED?
Hoe gebruik je een AED?

Hoe gebruik je een AED?

  • Nederland
  • Veelgestelde vragen rondom het gebruik van een AED apparaat worden in dit artikel beantwoord.
  • Veiligheidstrainingen
  • http://www.veiligheids-trainingen.nl/
  • veiligheidstraining@hotmail.com

In levensbedreigende situaties draait het om seconden. Wanneer iemand, al dan niet een bekende, in jouw omgeving een hartstilstand krijgt wil je deze persoon een kans op leven kunnen geven. Daarnaast ben je ook wettelijk verplicht om in geval nood hulp te verlenen. In principe mag iedereen een automatische externe defibrillator, afgekort een AED apparaat, gebruiken. Toch kan het een beangstigend gevoel geven om hulp te verlenen aan een slachtoffer met de AED. In dit artikel worden de meest gestelde vragen rondom het gebruik van een AED apparaat beantwoord. Ook is er de mogelijkheid om in de praktijk te oefenen met het AED apparaat.

Waar vind je een AED?

Tegenwoordig zijn AED apparaten beschikbaar op diverse openbare locaties, waaronder luchthavens, treinstations en sportverenigingen. Een zone met een AED apparaat is herkenbaar aan het groene logo met het hart met daarin een schok. Daarnaast is er een applicatie beschikbaar die je met behulp van een kaartje naar het dichtstbijzijnde AED apparaat brengt. Wanneer je zelf niet in staat bent om zo snel mogelijk een AED te halen, dan kun je iemand in de nabije omgeving inschakelen die weet waar het apparaat hangt. Ook kun je de 112-centrale inlichten. De centrale roept dan gecertificeerde burgerhulpverleners op die het apparaat ophalen.

Hoe werkt het AED apparaat?

Het AED apparaat is voorzien van twee elektroden. Deze dien je op de blote borstkas van het slachtoffer te plakken. Vervolgens analyseert de automatische externe defibrillator het hartritme. Zodra je het AED apparaat opent, worden er door het apparaat gesproken opdrachten gegeven. De opdracht kan zijn om door te gaan met reanimeren. Ook kan het voorkomen dat je een elektrische schok moet toedienen. Hierbij is het belangrijk dat je geen contact hebt met het lichaam van het slachtoffer. Wanneer je het slachtoffer aanraakt wordt dit door het apparaat waargenomen en kan er geen schok worden toegediend. Verder is het ook niet mogelijk om schokken toe te dienen, als het apparaat zelf geen schokopdracht heeft gegeven.

Zijn alle AED apparaten betrouwbaar?

Alle AED apparaten zijn betrouwbaar. De apparaten voldoen aan de wettelijke eisen en zijn voorzien van het CE-keurmerk. Daarnaast geven de AED apparaten, zoals eerder vermeld, nooit schokken af wanneer de hulpverlener in aanraking is met het slachtoffer.

Is reanimeren noodzakelijk?

Slachtoffers met een hartstilstand moeten altijd eerst worden gereanimeerd. Vervolgens wordt zo snel mogelijk het AED apparaat aangesloten om te bepalen of er moet worden gereanimeerd of gedefibrilleerd. Defibrilleren is het toedienen van de schokken met behulp van het AED apparaat. Beide manieren van hulpverlenen zijn dus noodzakelijk tot de echte hulpverleners zich over het slachtoffer ontfermen.

Over sannevermeulen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top