woensdag, juli 8, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Media & Sociale Netwerken / Hoge Nederlandse onderscheiding voor Ban Ki-moon
Hoge Nederlandse onderscheiding voor Ban Ki-moon

Hoge Nederlandse onderscheiding voor Ban Ki-moon

  • Nederland
  • De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag een hoge Nederlandse koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn verdiensten. Hij werd benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  • www.nieuwsbank.nl
  • info@rijksoverheid.nl

Tijdens een ceremonie in het Catshuis overhandigde minister Koenders van Buitenlandse Zaken de onderscheiding namens het kabinet aan Ban Ki-moon. `U heeft zich onvermoeibaar ingespannen voor vrede, veiligheid, gerechtigheid en ontwikkeling in de wereld. U bent de stem geweest van mensen die lijden door natuurrampen, discriminatie, conflicten en ongelijkheid’, zei Koenders in een toespraak.

Volgens het kabinet heeft Ban Ki-moon zich in de afgelopen tien jaar tomeloos ingezet voor het voorkomen en oplossen van conflicten. Met zijn scherpe veroordelingen van schendingen van internationaal humanitair recht en mensenrechten en zijn herhaalde oproepen aan regeringen om verantwoording af te leggen, verkondigt hij volgens het kabinet een niet te negeren morele boodschap in deze turbulente tijden.

Ook heeft Ban Ki-moon initiatief en leiderschap getoond bij de vernieuwing van vredesmissies en de aanpak van seksueel geweld door blauwhelmen. Bovendien heeft hij zich ingezet voor duurzame ontwikkeling en benadrukte hij de noodzaak om wereldwijd nieuwe klimaatdoelstellingen overeen te komen. Daarnaast speelde hij een voortrekkersrol bij het bevorderen van gelijke rechten van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT).

Na de uitreiking van de onderscheiding bespraken Koenders en Ban Ki-moon de uitdagingen waarvoor de VN en Nederland staan, zoals de vluchtelingencrisis, de strijd tegen terrorisme en de conflicten in onder meer Syrie en de Sahel. Ook kwam de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA) aan bod.

Koenders benadrukte dat de VN onmisbaar is als belangrijkste wereldwijde organisatie die zich inzet voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. `Vooruitgang boeken op die terreinen is met zoveel lidstaten niet altijd gemakkelijk. Maar we kunnen niet zonder de VN. Het Koninkrijk der Nederlanden wil als partner van de VN graag een betekenisvolle bijdrage blijven leveren aan een veiliger, rechtvaardiger en welvarender wereld’, aldus Koenders.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top