dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Honderden illegale sites offline gehaald
Honderden illegale sites offline gehaald

Honderden illegale sites offline gehaald

  • Europa
  • Bij een grote internationale politieactie zijn ruim vierhonderd illegale websites uit de lucht gehaald. Daarbij zijn zeventien mensen opgepakt. De Verenigde Staten en zestien Europese landen, waaronder Nederland, hielpen mee aan de 'operatie Onymous', maakte Europol vrijdag bekend. De websites waren alleen toegankelijk via het Tor-netwerk, een anonieme variant van het internet, ook wel het darknet genoemd.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjoojsg3vyzo/nieuws/honderden_illegale_sites_offline_gehaald?ctx=vhsih95vppua&tab=0

Op de websites werd voornamelijk gehandeld in drugs, wapens en kinderporno. Ook konden er huurmoordenaars besteld worden. Verder zijn er sites opgerold die gebruikt werden voor extremistische doelen. Betalen op de illegale marktplaatsen ging anoniem, met bitcoins. Europol nam bij de actie omgerekend ruim 800.000 euro aan bitcoins in beslag.

Donderdag werd al bekend dat bij dezelfde politieactie de site Silk Road 2.0 offline is gehaald. Dat was de opvolger van het in 2013 opgerolde Silk Road. De server van Silk Road 2.0 heeft een tijdje in Nederland gestaan. Nederlandse agenten hebben daarom computerservers in beslag genomen, liet het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Volgens het hoofd van afdeling cybercrime van Europol, Troels Oerting, is een groot deel van illegale handel via internet aangepakt. ,,Ze hadden complete businessmodellen, net als iedere gewone webshop. Ze toonden wat ze verkochten: drugs, wapens, gestolen creditcards. Klanten betaalden en de bestelling werd gewoon thuisbezorgd met de post. Mensen konden zelfs een waardering voor de webshop achterlaten”, aldus Oerting.

De FBI noemde Silk Road ,,de meest geavanceerde en uitgebreide criminele marktplaats op het internet”. Op dat netwerk was een 22-jarige Nederlander zeer actief. Hij is opgepakt en kan in de VS 40 jaar cel krijgen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top