maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Hoogleraar medische psychologie Denollet ontvangt J.J. Groen Prijs voor excellent onderzoek
Hoogleraar medische psychologie Denollet ontvangt J.J. Groen Prijs voor excellent onderzoek

Hoogleraar medische psychologie Denollet ontvangt J.J. Groen Prijs voor excellent onderzoek

  • Nederland
  • De Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO) heeft haar tweejaarlijkse prijs voor excellent onderzoek op het grensvlak van psychologie en medische wetenschap dit jaar toegekend aan Johan Denollet, hoogleraar medische psychologie en directeur van het onderzoeksinstituut CoRPS aan Tilburg University.
  • www.tilburguniversity.edu
  • j.denollet@tilburguniversity.edu

De kern van Denollets onderzoek betreft de relatie tussen de persoonlijkheid van patiënten met hart- en vaatziekten en het verloop van hun ziekte. De prijs wordt op 27 mei 2016 uitgereikt in Amsterdam tijdens het symposium De mens als sociaal dier: persoonlijkheid, emoties en gezondheid.
Prof. dr. J.K.L. (Johan) Denollet (Wilrijk, België, 1957) toonde in diverse onderzoeken aan dat de combinatie van twee persoonlijkheidsfactoren van invloed is op de prognose van hartpatiënten: 1. de neiging om negatieve emoties te ervaren (angst, depressie en geïrriteerdheid) en 2. de neiging om emoties/gedrag niet te uiten bij sociale contacten. Hij benoemde deze combinatie als deType D persoonlijkheid.

Denollet benadrukt dat Type D echt iets anders is dan ‘gewone’ depressie. Vooral de combinatie van genoemde eigenschappen zou de prognose negatief beïnvloeden. De publicaties van Denollets onderzoeksgroep zijn in de beste psychologische en cardiologische tijdschriften gepubliceerd. De check op aanwezigheid van Type D als risicofactor bij hartpatiënten is inmiddels in klinische richtlijnen opgenomen, bijvoorbeeld bij hartrevalidatie.
De oeuvreprijs, die de naam draagt van SIGO-oprichter Joannes Juda Groen, bedraagt 40.000 euro.

J.J. Groen (1903-1990) was een van de eersten in Nederland die veronderstelde dat psychische factoren zoals persoonlijkheid en negatieve jeugdervaringen van invloed konden zijn op iemands gezondheid. Hij veronderstelde een verband tussen specifieke persoonlijkheidsfactoren en het type aandoening van een patiënt, zoals astma, reuma, maagzweren en migraine. Deze ziektes werden psychosomatisch genoemd. Voor een echt specifiek en oorzakelijk verband werd in later onderzoek nauwelijks steun gevonden. Zijn idee vormde echter wel de basis van de huidige inzichten dat iemands gezondheid niet alleen wordt bepaald door puur lichamelijke factoren maar ook door stress, trauma’s, emoties en sociale factoren.

Ter bevordering van onderzoek op dit gebied richtte Groen in 1973 de Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek. Uit zijn legaat worden initiatieven gefinancierd die het menselijk welzijn bevorderen door interdisciplinair gedragswetenschappelijk onderzoek in het bijzonder op het gebied van de geneeskunde de biologie, de psychologie en de sociologie. Een van de activiteiten van SIGO is het tweejaarlijks toekennen van een prijs aan iemand die uitzonderlijk goed onderzoek heeft gedaan op dit gebied, waarbij het overschrijden van de grenzen tussen genoemde wetenschapsgebieden een belangrijk criterium is.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top