zaterdag, maart 28, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Horeca-opleiding Hilversum adopteert een kalf: the Circle of life
Horeca-opleiding Hilversum adopteert een kalf: the Circle of life

Horeca-opleiding Hilversum adopteert een kalf: the Circle of life

  • Nederland
  • Dinsdag 18 februari start de horeca-afdeling van het MBO College Hilversum in samenwerking met authentieke boerderij de Lindenhoff met hun unieke ‘Circle of life’ project. Studenten gaan met dit project terug naar de basis, een veel geziene trend in de horeca. De horeca opleiding adopteert een kalfje dat twaalf tot veertien maanden verzorgd zal worden op de boerderij. Daarna wordt het geslacht en volledig verwerkt in het lesrestaurant Du Roc van het MBO College Hilversum.
  • Boerderij foto Lindenhoff-stallen
  • MBO College Hilversum - horeca-opleiding
  • http://www.horeca-leisure.nl
  • kabelh@talnet.nl
  • Contactgegevens voor meer informatie: Naam: Huib Kabel functie: docent gastronomie emailadres: Kabelh@talnet.nl telefoon: 06-31698765 Website met rechtenvrij foto materiaal en achtergronden: http://www.horeca-leisure.nl Vanaf vrijdag 14-02-2014 online: http://www.mbohorecahilversum.nl/ De Lindenhof: http://www.lindenhoff.nl/ ROC van Amsterdam MBO College Hilversum Arena 301 1213 NW Hilversum 035-6892000 www.rocva.nl Hilversum - 14 februari 2014 Dinsdag 18 februari start de horeca-afdeling van het MBO College Hilversum in samenwerking met authentieke boerderij de Lindenhoff met hun unieke ‘Circle of life’ project. Studenten gaan met dit project terug naar de basis, een veel geziene trend in de horeca. De horeca opleiding adopteert een kalfje dat twaalf tot veertien maanden verzorgd zal worden op de boerderij. Daarna wordt het geslacht en volledig verwerkt in het lesrestaurant Du Roc van het MBO College Hilversum. PERSBERICHT Horeca-opleiding Hilversum adopteert een kalf: the Circle of life =======EINDE PERSBERICHT========= Contactgegevens voor meer informatie: Naam: Huib Kabel functie: docent gastronomie emailadres: Kabelh@talnet.nl telefoon: 06-31698765 Website met rechtenvrij foto materiaal en achtergronden: http://www.horeca-leisure.nl Vanaf vrijdag 14-02-2014 online: http://www.mbohorecahilversum.nl/ De Lindenhof: http://www.lindenhoff.nl/ ROC van Amsterdam MBO College Hilversum Arena 301 1213 NW Hilversum 035-6892000 www.rocva.nl ROC van Amsterdam MBO College Hilversum Het ROC van Amsterdam MBO College Hilversum verzorgt volwassenenonderwijs en beroepsopleidingen in de richtingen: Zorg & Welzijn, Sport, Zakelijke Dienstverlening & ICT, Handel & Ondernemerschap, Horeca, Toerisme & Voeding, Techniek & Technologie, Media, Reclame, Kunst & Cultuur. Het ROC van Amsterdam MBO College Hilversum onderhoudt nauwe banden met het bedrijfsleven in de regio en verzorgt innovatief onderwijs voor zo’n 5000 studenten op de locatie in Hilversum. De vestiging is onderdeel van het ROC van Amsterdam.
  • doek_circleoflife

De samenwerking van boer, opleiding en toprestaurants is uniek in Nederland. De opleiding in Hilversum onderscheidt zich hiermee van veel andere (grootschalige) horeca opleidingen. Studenten leren nog echt het ambacht van een chef-kok, van hele basale zaken als het maken van een goede mayonaise tot het plukken en bereiden van gevogelte en nu dus het verzorgen en uiteindelijk bereiden van een kalf.

Strenge voorwaarden

Boer Dirco stelde strenge voorwaarden aan de samenwerking: ”De beesten zijn als mijn kinderen voor me, je geeft toch een stukje DNA weg. Dan wil je niet dat daarmee gerotzooid wordt.” Lindenhoff levert zijn hoogwaardige vlees en groenten heel selectief aan restaurants in Nederland. “Veel veehandelaren en slagers zeggen goed biologisch vlees te kunnen leveren maar 60 tournedos op een avond uit 1 koe, dat kan helemaal niet! Dus is het bijna onmogelijk om een heel restaurant hetzelfde voor te schotelen als je wilt weten waar je vlees vandaan komt en of het op de juiste wijze is opgevoed.

Verantwoordelijkheid als chef

Het project past in de visie van de horeca opleiding die studenten op een ambachtelijke wijze wil opleiden met respect voor de natuur en haar producten.
“Met the Circle of life willen we deze jongens en meiden van de ‘game-generatie’ de verantwoordelijkheid laten voelen die ze dragen in hun toekomstige vak. Een chef heeft invloed op de leefomstandigheden van het dier dat hij verwerkt.” aldus Huib Kabel docent gastronomie aan de horeca-opleiding in Hilversum.

Vlees komt niet uit het vriesvak

“Doordat we het Circle of life project door ons hele onderwijs verweven, zijn de studenten een jaar lang betrokken bij het opvoeden van het kalf, het met respect slachten, het besterven, uitbenen en vervolgens verwerken van het vlees.“

Door te weten waar het vlees vandaan komt, zal men eenmaal in de keuken minder snel de restjes door de gehaktmolen halen of erger; weggooien.

Van kop tot staart

Huib: “We gebruiken alles, van kop tot staart. Dat vraagt om inventieve bereidingstechnieken  met als resultaat culinaire hoogstandjes. Hiervoor hebben we een aantal meester-koks, maîtres en vinologen bereid gevonden gastlessen te komen verzorgen.”

Topchef Michel van der Kroft: “Deze samenwerking is een prachtige en noodzakelijke vorm van horeca onderwijs.”

Meesterkoks en vinologen

Verschillende meester-koks van sterrenrestaurants verzorgen gastlessen waaronder SVH Meesterkok Michel van der Kroft (*’t Nonnetje Harderwijk) en Menno Post (**de bokkendoorns in Overveen). Voor hoogstaande wijn-spijs combinaties zijn er onder andere gastlessen van meestergastheer en wijnmeester Johan Kragtwijk (Karel V in Utrecht) en vinoloog Jan Willem-Schuld (PAUL FAGEL Arsenaal Restaurants in Naarden.)

Over Jn Hazewinkel

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top