woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / ‘Houdbaarheidsdatum pasta en rijst schrappen’
‘Houdbaarheidsdatum pasta en rijst schrappen’

‘Houdbaarheidsdatum pasta en rijst schrappen’

  • Nederland
  • De houdbaarheidsdatum op pasta, rijst en koffie moet worden geschrapt. Deze producten kunnen nauwelijks over de datum raken, maar er staat wel op dat ze slechts tot een bepaalde datum houdbaar zijn. Consumenten gooien daardoor onnodig veel kilo's weg.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjjmdtoen4zx/nieuws/houdbaarheidsdatum_pasta_en_rijst?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0&tab=0

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Samen met haar Zweedse collega pleit ze voor aanpassing van de Europese regels voor houdbaarheidsdata.

,,Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken”, schrijft Dijksma. ,,Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.”

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) juicht het toe dat Dijksma voedselverspilling op de Europese agenda wil zetten. Zij drong er zelf eerder op aan de houdbaarheidsdata te schrappen. ,,Het is goed dat de staatssecretaris nu hiermee aan de slag gaat in Europa. Er is nog veel meer winst te behalen bij de informatie over ons voedsel. Zo is de term ‘ten minste houdbaar tot’ misleidend, omdat het gaat om een kwaliteitsaanduiding en producten na deze datum nog prima gegeten kunnen worden.” Dik wil dat Dijksma onderzoekt of de aanduiding ‘kwaliteit gegarandeerd tot’, zoals ook in andere landen wordt gebruikt, tot minder verspilling zal leiden.

Volgens Corné van Dooren, voedingsmiddelenspecialist bij het Voedingscentrum, komt de gezondheid niet in het geding door het schrappen van de houdbaarheidsdatum. ,,Het gaat om een kwaliteitsgarantie van de fabrikant, niet om een veiligheidsdatum. Eigenlijk is het net als met een koelkast, die gooi je ook niet weg als de garantie is verlopen. Wij adviseren altijd wel om te kijken, te ruiken en te proeven”, vertelt Van Dooren. Hij wijst erop dat op producten als suiker en zout ook geen houdbaarheidsdatum staat.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top