dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger
Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger

Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger

  • Internationale
  • De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch te voorkomen.
  • TU Delft
  • C.H.Corbato@tudelft.nl

Op het evenement RoboBusiness Europe 2017 (van 19 t/m 21 april in Den Haag en Delft), zullen de bezoekers op een bijzondere manier worden begroet. Dit gebeurt namelijk door een robotarm die volledige bedekt is met sensoren, die onder meer de afstand van de robotarm tot objecten of personen kunnen meten. De robotarm, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met een groot aantal partners, is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day.

Veilig

Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van robots (zowel robotarmen als mobiele robots). Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot, die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universität München een’huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact/botsingen met mensen vermijden.

Zelfkalibrerend

‘Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier’ zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. ‘De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.’

‘De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.’

Factory in a Day

De robotarm is nog in ontwikkeling; in september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder.

RoboBusiness Europe 2017

De bijzondere robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe (booth B170), dat van 19 tot en met 21 april 2017 plaatsvindt in Den Haag en Delft. Het evenement verenigt de vakbeurzen en congressen RoboBusiness Europe, TUS Expo en ROS-Industrial Summit en wordt daarmee één van de grootste robotica-evenementen ter wereld. Er worden meer dan 4.000  bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. De congressen vinden plaats in het World  Forum in Den Haag en er is een uitgebreid programma in Delft en omstreken.

Meer informatie

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top