woensdag, juli 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Iedereen een bankrekening
Iedereen een bankrekening

Iedereen een bankrekening

  • Europa
  • Iedereen die officieel in de EU woont, zal straks een bankrekening met basisfuncties kunnen openen. Niemand kan dit recht ontzegd worden op basis van nationaliteit of woonplaats. Dat staat in een tekst waarmee het EP dinsdag instemde. De wet verzekert daarnaast dat kosten en voorwaarden voor betaalrekeningen helder en gemakkelijk te vergelijken zijn. Klanten moeten ook eenvoudig kunnen overstappen naar een andere rekening met betere voorwaarden.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjiyhnk683vs/nieuws/iedereen_een_bankrekening?ctx=vhsjeu461wp8&tab=0&tab=0

De tekst is aangenomen met 603 stemmen voor, 21 tegen en 51 onthoudingen.

Open toegang

Het Parlement voegde aan de tekst toe dat betaalrekeningen met basisfuncties worden aangeboden door alle, of in elk geval voldoende, kredietinstellingen in elke willekeurige EU-lidstaat. Dit moet gezonde concurrentie bevorderen en gemakkelijke toegang voor consumenten garanderen. Concurrerende aanbiedingen mogen zich niet beperken tot banken die alleen online diensten aanbieden.

Iedereen die legaal in de EU woont, zelfs zonder vast adres, zal een bankrekening met basisfuncties kunnen openen. Wel kunnen lidstaten aspirant-klanten vragen het belang en doel van het openen van een rekening in een specifieke lidstaat toe te lichten. De fundamentele rechten van de klant moeten echter altijd gerespecteerd worden en het verzoek mag niet te complex of tijdrovend worden.

Heldere informatie

De wet moet garanderen dat iedereen die een betaalrekening opent de kosten en rentevoet begrijpt en aanbiedingen kan vergelijken. Deze informatie moet binnen de EU gestandaardiseerd worden en helder zijn. In elke EU-lidstaat moet er in elk geval een onafhankelijke website zijn die de rentevoet en kosten van banken vergelijkt. Banken moeten hun klanten ook laten weten dat ze een rekening met basisfuncties aanbieden.

Eigenschappen van een basisrekening

Een rekening met basisfuncties moet klanten in staat stellen geld te storten en op te nemen, en betalingen binnen de EU uit te voeren, inclusief online transacties en kaartbetalingen. Klanten moeten dergelijke handelingen een onbeperkt aantal keren kunnen uitvoeren. Hiervoor mogen geen of slechts redelijke kosten in rekening worden gebracht. Lidstaten mogen zelf besluiten of roodstaan ook mogelijk is met een basisrekening en hoeveel krediet er eventueel wordt gegeven.

Overstappen wordt makkelijker voor alle klanten

Om te kunnen profiteren van gunstige aanbiedingen moeten klanten tegen een redelijke prijs kunnen overstappen naar een andere rekening binnen de EU. Wisselen tussen bankrekeningen in dezelfde valuta en land moet worden geregeld door de ontvangende bank op verzoek van de rekeninghouder of -houders, met hun toestemming.

Alle binnenkomende overmakingen, permanente opdrachten en automatische afschrijvingen die meeverhuizen moeten worden vastgesteld. Binnen twee werkdagen na ontvangst van de autorisatie moet de ontvangende bank de betalingsdienstaanbieder vragen om de geautoriseerde taken uit te voeren.

Wanneer banken fouten maken die tot financiële verliezen leiden bij het overstapproces, dan zal de bank deze zonder vertraging moeten terugbetalen.

Volgende stappen

Om in werking te treden moeten de nieuwe regels nog officieel worden goedgekeurd door de lidstaten. Deze hebben vervolgens 24 maanden om de regels om te zetten in nationale wetten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top