woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / In het nieuws: huisarts honderden euro’s goedkoper dan ziekenhuis
In het nieuws: huisarts honderden euro’s goedkoper dan ziekenhuis

In het nieuws: huisarts honderden euro’s goedkoper dan ziekenhuis

  • Nederland
  • Consumenten hebben zelf veel invloed op hun zorgkosten. Een bezoek aan de eerste hulp is vele malen duurder dan dezelfde behandeling bij de huisarts.
  • ING
  • ing.nl
  • arjen.boukema@ing.nl
  • https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/05/in_het_nieuws_huisarts_honderden_euros_goedkoper_dan_ziekenhuis.aspx

Zorgpremie niet omlaag

In 2016 zou de premie voor de zorgverzekering met 80 euro omlaag kunnen, meldt De Telegraaf. Doordat zorgverzekeraars volgend jaar rekeningen van ziekenhuizen sneller ontvangen, zou dat een eenmalige meevaller opleveren van 800 miljoen euro. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit is deze conclusie veel te voorbarig. “Het is helemaal niet gezegd dat de schadelast zo naar beneden gaat, en ook niet dat de zorgpremie omlaag kan”, zegt woordvoerder Natasja Wijnbeek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). “Dat is lariekoek.”

Kort door de bocht

Zorgbehandelingen hebben nu nog een maximale doorlooptijd van 365 dagen. Als dat 120 dagen wordt, levert dat financieel voordeel op. “Maar de overgrote meerderheid van de zorgbehandelingen, 90 procent, wordt al binnen 120 dagen agesloten”, zegt woordvoerder Merit Boersma van DBC-Onderhoud, de organisatie die over de rekeningen van zorgcentra gaat. “Er gebeurt heel veel poliklinisch in Nederland.”

Betalingsregeling

Het aantal mensen dat problemen heeft met de betaling van eigen risico of zorgpremie is meer dan verdubbeld ten opzichte van begin vorig jaar. Bij de 4 grote zorgverzekeraars hebben ruim 800.000 Nederlanders noodgedwongen een betalingsregeling getroffen, omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen voldoen. Mensen worden ook overvallen door de rekening die ze na een ziekenhuisbehandeling of -opname in één keer moeten betalen.

Veel te besparen

Consumenten kunnen nog veel besparen door bewuster te kiezen voor een behandeling bij de huisarts of in het ziekenhuis. Tienduizenden patiënten melden zich bij de eerste hulp voor zaken die bij de huisarts vele malen goedkoper zijn. “De spoedeisende hulp is bedoeld voor levensgevaarlijke situaties”, zegt Wijnbeek van de NZa. “Het is beter voor de portemonnee om voor een eenvoudige behandeling naar de huisarts te gaan, in plaats van naar het ziekenhuis. Daar is veel te besparen.”

Snijwond

DBC-Onderhoud heeft een overzicht van ziekenhuisbehandelingen op internet gezet. “Dat biedt consumenten een goede indicatie van de gemiddelde prijzen van behandelingen”, reageert Wijnbeek van de NZa. Boersma: “Stel: je hebt een snijwond en je gaat ermee naar de spoedeisende eerste hulp. Je betaalt dan 400 euro om de wond te laten hechten. Zou je naar de huisarts gaan, dan zou het tarief voor een lang consult gelden. Je bent dan 20 euro kwijt. Een bezoek aan de huisarts heeft ook geen invloed op je eigen risico. Voor een eenvoudig wondje, dat met een hechtpleister kan worden behandeld, is de gemiddelde prijs 165 euro. Bij de huisarts ben je hiervoor maximaal 20 euro kwijt.”

Eigen risico

Iedere Nederlander heeft in 2014 een verplicht eigen risico van 360 euro. Met een vrijwillige verhoging kan dat oplopen tot maximaal 860 euro. Zelfs het goedkoopte consult in het ziekenhuis moet de patiënt volledig zelf betalen, als de drempel voor het eigen risico nog niet is behaald.

Duidelijke zorgnota

Vanaf 1 juni kunnen consumenten ook makkelijker de zorgnota controleren, vertelt Wijnbeek van de NZa. “Nu krijg je nog een rekening met daarop alleen de datum waarop een behandeling administratief is afgehandeld. Straks staat de behandeldatum vermeld, en wat er is gedaan. Als de patiënt het vermoeden heeft dat er iets niet klopt op de factuur, kan hij dat checken bij de zorgaanbieder. Mocht dat geen uitkomst bieden, dan kan hij ook nog aankloppen bij de zorgverzekeraar.”

Over Content Editor S .

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top