woensdag, augustus 22, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / In het nieuws: Tussenjaar in buitenland is pre op cv
In het nieuws: Tussenjaar in buitenland is pre op cv

In het nieuws: Tussenjaar in buitenland is pre op cv

  • Nederland
  • Met je diploma op zak meteen de collegezaal in? Of toch een jaar naar het buitenland? Wie reist is een ervaring rijker. Veel werkgevers zien ook de toegevoegde waarde van een tussenjaar.
  • www.ing.nl
  • info@videobankonline.com

Een jaar ertussenuit

De afgelopen 2 schooljaren gingen minder leerlingen er een jaar tussenuit na hun eindexamen. Vooral jongeren met een vwo-diploma op zak stroomden meteen door naar de universiteit, meldt het CBS. Dat zou vooral te maken hebben met de invoering van het leenstelsel. De basisbeurs, een gift, geldt niet meer voor studenten die in september 2015 aan een nieuwe studie zijn begonnen. Het kon dus nog lonen om direct te gaan studeren.

Minder studie-uitval

Wie de sprong naar het buitenland waagt voor vrijwilligerswerk, een taalcursus of een verre reis is niet alleen een ervaring rijker. Op de universiteiten is er een duidelijk verschil in studie-uitval tussen studenten die wel en niet naar het buitenland zijn geweest. Van de jongeren die hebben gereisd, stopt 18% in het eerste studiejaar. Bij directe doorstromers is dat 26%.

Andere culturen

“Op alle niveaus zien we de toegevoegde waarde van internationale ervaring”, zegt Eveline van Engelen, EP-Nuffic, kenniscentrum voor internationalisering in het onderwijs. “Reizen zorgt voor meer zelfontplooiing. Je krijgt ook een bredere blik doordat je in aanraking komt met andere culturen. En het biedt meer kansen op de arbeidsmarkt.”

Pre op het cv

Een tussenjaar is zeker een pre op het cv, stelt Gusta Timmermans, hoofd recruitment van ING. “In een jaar van reizen ben je ook met je persoonlijke ontwikkeling bezig. Je bent toch wat zelfstandiger na zo’n jaar. Als je reist moet je flexibel zijn. En je komt met verschillende culturen in aanraking.” Je leert een taal goed spreken in het land zelf, voegt ze eraan toe. “En het is ook positief als je ter plekke vrijwilligerswerk doet.”

Andere studie

EP-Nuffic heeft onderzoek gedaan naar het ‘gap year’. Van de jongeren die de enquête hebben ingevuld, wilde  15% na het eindexamen een jaar naar het buitenland. In de praktijk heeft minder dan 3% van de eerstejaarsstudenten in hbo en wo eerst gereisd. Wie nog twijfelt over de studiekeuze kan ook profiteren van een tussenjaar. Bijna de helft van de ondervraagde studenten heeft uiteindelijk toch voor een andere richting gekozen. Vaak werd dit ook een meer internationale studie.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top