donderdag, augustus 6, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / IND: Wijzigingen van het au-pair beleid per 1 juli 2015
IND: Wijzigingen van het au-pair beleid per 1 juli 2015

IND: Wijzigingen van het au-pair beleid per 1 juli 2015

 • Nederland
 • Op 30 juni 2015 heeft er een wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen plaatsgevonden (zie Staatscourant 2015, nr 18302). Deze wijziging heeft per 1 juli 2015 de volgende gevolgen voor het au pair beleid:
 • Immigratie- en Naturalisatiedienst
 • http://www.ind.nl info@ind.nl
 • info@ind.nl
 • https://www.ind.nl/organisatie/nieuws/Paginas/Wijzigingen-van-het-au-pair-beleid-per-1-juli-2015.aspx
 • Er wordt een bewustverklaring ingevoerd
 • Er is een verduidelijking van de regels over de dagindeling van de au-pair

Bewustverklaring

Vanaf 1 juli 2015 moeten de au pair en het gastgezin een bewustverklaring ondertekenen. Voor de erkend referent betekent dit dat hij op het aanvraagformulier met als doel “uitwisseling au pair” schriftelijk moet verklaren dat zowel de au pair als het gastgezin de bewustverklaring hebben ondertekend. In de bewustverklaring wordt verklaard dat de au pair en één van de leden van het gastgezin geen familierechtelijke relatie tot in de derde graad hebben . Een ‘derdegraads familielid’ is bijvoorbeeld een:

 • Achterkleinkind
 • Broer of zus van de ouder (oom of tante)
 • Kind van broer of zus
 • Overgrootouder

De door de au pair en het gastgezin ondertekende bewustverklaring moet de erkend referent opnemen in zijn administratie.

Let op! De voorwaarde dat de au pair en één van de leden van het gastgezin geen familierechtelijke relatie tot in de derde graad mogen hebben wordt opgenomen in het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav). Dit betekent dat het BuWav ook gewijzigd moet worden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hiervoor verantwoordelijk. De bedoeling was dat de wijziging van het BuWav ook per 1 juli in werking zou treden. Deze wijziging heeft echter vertraging opgelopen. Publicatie van het BuWav wijziging is nu voorzien in oktober 2015. Hoewel tot die tijd een familierechtelijke relatie tot in de derde graad tussen de au pair en een van de leden van het gastgezin geen gevolgen heeft voor de verlening van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd in verband met uitwisseling-au pair, dient de bewustverklaring vanaf 1 juli 2015 toch te moeten zijn ondertekend. Dit vanwege de wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen.

Dagindeling au pair

Voor 1 juli 2015 diende de erkend referent alle wijzigingen met betrekking tot de dagindeling van de au pair aan de IND te melden. Omdat dit door de erkende referent was ervaren als ondoenlijk, is besloten om vanaf 1 juli 2015 te volstaan met het uitsluitend melden van wijzigingen in de dagindeling. De IND zal dan bezien of een dergelijke melding gevolgen heeft voor het verblijfsrecht van de au pair.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top