vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / ING Weekoverzicht: Eigenaren positief over woningwaarde
ING Weekoverzicht: Eigenaren positief over woningwaarde

ING Weekoverzicht: Eigenaren positief over woningwaarde

  • Nederland
  • Woningbezitters schatten de waarde van hun eigen huis positief in. Bijna de helft (48%) denkt dat de woning minder waarde heeft verloren dan gemiddeld. Meer dan één op de drie (37%) schat in dat de eigen woning meer waard is dan andere woningen in de straat. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 61.500 respondenten per dag. Recente ontwikkelingen op de woningmarkt wijzen voorzichtig richting herstel. In de eerste vier maanden van 2014 werden 34% meer woningen verkocht dan een jaar eerder.
  • ING
  • ing.nl
  • arjen.boukema@ing.nl
  • https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/05/ing_weekoverzicht_eigenaren_positief_over_woningwaarde.aspx

Eigen haard is goud waard

Nederlandse woningen hebben in de afgelopen drie jaar gemiddeld 13% van hun waarde verloren. Toch denkt bijna de helft (48%) van de woningbezitters dat de prijsdaling voor hen minder ongunstig uitpakt. Bijna één op de drie (31%) respondenten denkt dat het eigen huis minder waarde heeft verloren dan gemiddeld. Eén op de zes (17%) denkt zelfs dat de woning hetzelfde of meer zou opbrengen als in mei 2011. Aan de andere kant denkt ruim de helft van de respondenten (52%) dat hun huis in de afgelopen drie jaar met meer dan 10% gedaald is. Deze inschatting is meer in lijn met de gemiddelde prijsdaling van 13%.

Optimisme over de waarde voert ook de boventoon wanneer de eigen woning wordt vergeleken met andere woningen. Ruim één op de drie (37%) denkt dat de eigen woning meer waard is dan andere woningen in de straat. Half zoveel mensen (17%) denken dat de eigen woning minder waard is.

Uit recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de gemiddelde eigenaar de waarde van het eigen huis overschat. Dit komt onder andere door een zogenoemd ‘eigendomseffect’: naarmate een woning langer in bezit is van mensen, is de woning volledig afgestemd op de voorkeuren van de bewoner. Hierdoor is de bewoner trots op zijn woning en is die in zijn ogen meer waard dan vergelijkbare woningen.

Eén op de vijf ziet verkopen oplopen

De woningmarkt krabbelt intussen langzaam uit het dal. In de eerste vier maanden van 2014 wisselden bijna 40 duizend woningen van eigenaar. Dat is ruim een derde (34%) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Eén op de vijf (19%) respondenten gaf aan dat in de eigen straat meer huizen werden verkocht . Eén op de tien (9%) nam een daling waar. Per saldo zien de consumenten in hun buurt dus meer verkopen om zich heen. De consumenten die in hun straat de verkopen zien toenemen hebben al negen maanden op rij de overhand.

Huizenprijzen stijgen licht

De huizenprijzen zijn de laatste maanden licht gestegen. In april waren huizen gemiddeld 0,8% meer waard dan eind 2013. Hierdoor liggen de prijzen nu ook een fractie (0,1%) hoger dan een jaar eerder, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is de eerste prijsstijging op jaarbasis in vijf jaar. Ook de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wijzen op een lichte prijsstijging. Consumenten zijn verdeeld over de nabije toekomst. Ruim de helft van de consumenten (54%) verwacht dat de huizenprijzen het komende jaar zullen stijgen. Iets minder dan de helft (46%) verwacht een stabilisatie (30%) of een daling (16%). Het ING Economisch Bureau gaat uit van een prijsstijging van 1 a 1,5%.

Over Content Editor S .

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top