woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / Internetconsultatie geopend voor implementatie FATCA-verdrag
Internetconsultatie geopend voor implementatie FATCA-verdrag

Internetconsultatie geopend voor implementatie FATCA-verdrag

  • Nederland
  • Het Ministerie van Financiën heeft de internetconsultatie geopend voor het besluit waarin het FATCA-verdrag wordt geïmplementeerd. Hierdoor krijgen Nederlandse financiële instellingen de mogelijkheid om kennis te nemen van de wijze waarop de verplichtingen uit het FATCA-verdrag in Nederland zullen worden geïmplementeerd en kunnen zij op het besluit reageren.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/07/01/internetconsultatie-geopend-voor-implementatie-fatca-verdrag.html

De Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) is een Amerikaanse wet die financiële instellingen wereldwijd verplicht om rekeningen van Amerikaanse inwoners en staatsburgers te identificeren en daarover gegevens te verstrekken aan de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Financiële instellingen die de gegevens over deze Amerikaanse klanten niet aan de IRS verstrekken, zullen op grond van die wet onderworpen worden aan een bronheffing van 30% op inkomsten uit Amerikaanse inkomensbronnen. De FATCA treedt op 1 juli 2014 in werking.

Naar aanleiding van de FATCA-wetgeving hebben Nederland en de Verenigde Staten van Amerika in december 2013 een verdrag gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over de uitvoering van de FATCA. Het wetsvoorstel ter goedkeuring van het verdrag zal binnenkort naar de TK worden gezonden. In het verdrag is onder meer afgesproken dat Nederlandse financiële instellingen gegevens over rekeningen van Amerikaanse inwoners en staatsburgers aan de Nederlandse belastingdienst moeten verstrekken. Ook is voorgeschreven welke procedures zij moeten volgen bij het vaststellen of een rekening van een Amerikaanse klant is. De Nederlandse belastingdienst zal de verstrekte gegevens vervolgens doorsturen naar de IRS. Hierdoor hoeven de Nederlandse financiële instellingen niet zelf overeenkomsten met de IRS te sluiten en zijn zij in beginsel gevrijwaard van de Amerikaanse bronbelasting. De eerste gegevensuitwisseling moet op grond van het verdrag in september 2015 plaatsvinden.

De juridische grondslag voor het verstrekken van de gegevens door de Nederlandse financiële instellingen aan de belastingdienst is opgenomen in de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen. In het daarbij horende Uitvoeringsbesluit internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen zullen de verplichtingen die uit het FATCA-verdrag voortvloeien worden geïmplementeerd. Dit besluit staat nu open voor internetconsultatie.

Reageren kan op www.internetconsultatie.nl/fatca in de periode van 1 juli 2014 tot en met 26 augustus 2014. Reacties worden alleen gepubliceerd als de inzender daarmee instemt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top