dinsdag, november 13, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Intrapreneurship: ZZP-er mag weer op de loonlijst, maar dan wel anders
Intrapreneurship: ZZP-er mag weer op de loonlijst, maar dan wel anders

Intrapreneurship: ZZP-er mag weer op de loonlijst, maar dan wel anders

  • Nederland
  • Innovatie en groei vragen om jonge ondernemers die de fasen ´stand-up – start-up – scale-up´ doorlopen. Nederland heeft er alle ingrediënten voor in huis. Maar ideeën blijven toch vaak ideeën, start-ups sneuvelen regelmatig en geslaagde scale-ups vertrekken vaak naar Silicon Valley. Bedrijven en starters kunnen van elkaar profiteren door intern ondernemerschap te stimuleren: neem ZZP-ers weer op de loonlijst en maak er ´intrapreneurs´ van. Vijf Toptips waar iedereen van groeit.
  • Meltwater
  • info@meltwater.com

Start-ups gedijen beter in de broedplaatsen die tegenwoordig opschieten als paddenstoelen uit de grond. Amsterdam heeft zijnStartupDeltaMeltwater heeft zeven internationale broedplaatsenopgericht: allemaal plaatsen waar talent, ondernemerschap en kapitaal elkaar ontmoeten.

Intrapreneurship
Er zijn ook manieren om de ondernemende mentaliteit bínnen bedrijven te stimuleren door zelf een incubator, zo´n broedplaats te worden. Kennis en kapitaal is al gauw voldoende voorhanden. Juist het creëren van een energieke en inspirerende cultuur zorgt voor innovatie en ondernemerschap, en levert de ‘intrapreneurs’ op die we zoeken.

Intrapreneurs zijn de waardevolle leidinggevenden en medewerkers die hun rol binnen het bedrijf combineren met vaardigheden die essentieel zijn voor het ondernemerschap. Bedrijven kunnen die ondernemersgeest op vele manieren stimuleren en ervan profiteren. Ik geef mijn Vijf Toptips om het intrapreneurship te stimuleren en ontwikkelen.

1. Stimuleer ontmoetingen
Gedraag je als een start up – en blijf dat doen. Start ups gedijen door het ontwikkelen van relaties in de markt. Ze gaan eropuit om potentiële klanten te ontmoeten, inkopers en partners te spreken om feedback op alle onderdelen van hun bedrijfsmodel te krijgen. In ons Amsterdamse kantoor zijn we overtuigd van het belang van ontmoetingen en zorgen we dat we veel buiten de deur zijn, want daar gebeurt het. Zo weten we wat onze klanten en partners bezighoudt en weten we wat de concurrentie doet.

2. Stimuleer initiatieven
Echte intrapreneurs omarmen (technologische) vernieuwingen, lossen problemen op en zoeken altijd verbeteringen. Hun focus en vastberadenheid zorgt voor een continue stroom van innovaties die de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten versnelt. Moedig dat aan, bied de middelen en laat duizend bloemen bloeien. Een aantal ideeën zal in schoonheid ten onder gaan. Maar het gaat om de keren dat het raak is en er een beter aanbod uitrolt voor nieuwe en bestaande markten.

3. Opleiding, opleiding, opleiding
Een lerende cultuur is essentieel. Zorg voor voldoende (digitale) opleiding en ontwikkeling. Externe opleidingen, maar ook interne, met regelmatige Webinars door senior executives en trainingen door afdelingen over hun deskundigheid, leerervaringen en aanbod. Webinars zijn ook goed voor klanten, voor de binding en voor een beter begrip van het (vernieuwde) aanbod. De ontwikkelingen gaan snel: voortdurend leren en groeien is noodzakelijk en houdt de focus en het doel scherp.

4. Voorbeeldfiguren
Stel de intrapreneurs en hun projecten centraal in het beleid en bij het leidinggeven. Opleiding, ontwikkeling en middelen moeten dáárheen waar de vernieuwing en het ondernemerschap zit. Aandacht en waardering geven dan vleugels. Intrapreneurs kunnen er niet genoeg van krijgen en anderen willen dat ook. Een sterke en zichtbare focus op intrapreneurs en hun projecten, trekt de gehele bedrijfscultuur in de juiste richting en is een stevige stimulans. Een ondernemende cultuur werkt als een magneet op de talenten die we zoeken en ondersteunt HRM.

5. Goed voorbeeld doet goed volgen
Intrapreneurship begint bij de leiding. Meltwater zelf bijvoorbeeld, is ontstaan in de digitale wereld en bouwt daaraan mee. Dan is het niet genoeg om alleen bevoegdheden te geven (empowerment), initiatieven te stimuleren en een lerende omgeving te bieden. Onze seniors moeten ook volledig op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen en overtuigd zijn van de waarde van nieuwigheden. Zij zijn de belangrijkste ambassadeurs van wat we doen en bieden. Onze intrapreneurs bouwen aan de wereld die we hen voorspiegelen en voorleven. Misschien is wel het belangrijkst dat we onze intrapreneurs aanmoedigen om onze missie te verwezenlijken.

Werving en Selectie
CV´s en motivaties lichten we door op kenmerken die wijzen op de houding en mentaliteit van een intrapreneur. Tijdens onze sollicitaties, stellen we kietelende plaagvragen waarvan het antwoord om ondernemerschap vraagt. Onder de streep telt dat onze intrapreneurs moeten bijdragen aan de Meltwater bedrijfscultuur en aan een gezonde groei.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top