woensdag, januari 23, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Invinco Benelux Winters weer jaagt de prijs van aardgas met meer dan 50% omhoog
Invinco Benelux Winters weer jaagt de prijs van aardgas met meer dan 50% omhoog

Invinco Benelux Winters weer jaagt de prijs van aardgas met meer dan 50% omhoog

  • Nederland
  • Dat snel wisselende weeromstandigheden zeer grote gevolgen kunnen hebben voor tal van zaken is geen nieuws. Evenmin is het nieuws, dat extreme weersomstandigheden grote gevolgen kunnen hebben voor de economie.
  • thumbmaker
  • Invinco Benelux vermogensbeheerder
  • www.invincobenelux.com
  • beleggen@invincobenelux.com

Dat snel wisselende weersomstandigheden zeer grote gevolgen kunnen hebben voor tal van zaken is geen nieuws. Evenmin is het nieuws, dat extreme weeromstandigheden grote gevolgen kunnen hebben voor de economie.

De voorbeelden liggen voor het oprapen. Denk maar wat extreem weer voor gevolg kan hebben voor de sector toerisme, maar ook voor de verzekeraars. Dat de landbouw zwaar te lijden kan hebben zal niemand verbazen, evenmin dat de energiesector garen kan spinnen bij extreem weer.

Het doen van weersvoorspellingen is tegenwoordig big business. Vermogensbeheerder INVINCO volgt de weersvoorspellingen op de voet en brengt de consequenties voor u in kaart. In de afgelopen maanden hebben wij u meerdere malen getipt over de gevolgen van de weersomstandigheden voor de prijs van aardgas en aardolie.

Grote delen van de Verenigde Staten gaan al weken gebukt onder de strengste winter in decennia en het ziet er niet naar uit, dat daar snel verandering in komt. De extreme kou heeft de vraag naar aardgas naar ongekende hoogte opgestuwd. Ongeveer de helft van alle huishoudens in de VS is aangewezen op gas om hun huis mee te verwarmen. Bijna alle elektriciteitscentrales van het land verstoken aardgas. De populariteit van aardgas is te begrijpen. Sinds de shalegasrevolutie van de laatste jaren is er een overvloed aan aardgas beschikbaar en zijn de prijzen gekelderd naar $ 2 per mBtu (1000 British therminal units). In de afgelopen zes jaar is de productie van aardgas met maar liefst 25% gestegen.

De extreme kou heeft echter de prijzen in record tijd omhoog gejaagd. Al in januari steeg de prijs tot boven $ 5 mBtu, een niveau dat in bijna vier jaar niet meer genoteerd was. Op de spotmarkten voor gas stegen de prijzen in de loop van januari tot boven $ 100 per MMBtu (Million Btu).

De snelle en aanhoudende prijsstijging is het gevolg van een exploderende vraag. In januari steeg de dagelijkse vraag naar gas in de VS naar 102 miljard cf (kubieke voet = 0,353 kubieke meter), terwijl de dagelijkse productie slechts 65 miljard cf bedraagt. De overweldigende vraag betekende een enorme aanslag op de voorraden. Aan het begin van januari bedroegen de voorraden nog meer dan 2.53 biljoen cf, maar aan het einde van de maand was daar nog slechts 1,923 biljoen cf van over. Volgens deskundigen kunnen leveranties aan afnemers in gevaar komen als de voorraad onder een niveau van 1 biljoen cf daalt. Dan wordt de druk te zwak. Dit gegeven verklaart de snelle prijsstijgingen op de spotmarkets, waar partijen zich tegen een mogelijk tekort proberen in te dekken. Hedge funds proberen daarom al enige tijd posities op de futuresmarkt voor aardgas op te bouwen. Ze speculeren er daarbij op, dat de gasprijzen in maart nog verder zullen stijgen, omdat de winter voorlopig blijft aanhouden en daardoor de vraag groot blijft, maar het aanbod minder zeker.

De extreme kou heeft onbarmhartig aangetoond, dat in ieder geval opslag en transport van aardgas niet echt goed geregeld is. Veel opslagvelden liggen in landelijke regio’s als de Appalaches ver van de stedelijke centra in het noordoosten. In de dichtbevolkte regio’s zijn amper voorraden aanwezig om te voorzien in een snel stijgende vraag. Er is echter slechts een rudimentair distributienetwerk van pijpleidingen van de landelijke centra naar de stedelijke centra. Het ontbreken ervan verklaart ook de hoge prijsvolatiliteit van aardgas in de afgelopen twee maanden.

Bron: www.invincobenelux.com

Over Responsive Webdesign Bureau

Als Zoekmachine optimalisatie (SEO) specialist helpen we ondernemers met het winstgevender maken van hun webshop of website m.b.v. conversie-optimalisatie en zoekmachine optimalisatie. Dagelijks zijn we bezig met de nieuwste ontwikkelingen rondom zoekmachine marketing.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top