maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / ‘IS en jihadstrijders vormen internationale dreiging’
‘IS en jihadstrijders vormen internationale dreiging’

‘IS en jihadstrijders vormen internationale dreiging’

  • Internationale
  • IS en de meer dan 1000 jihadstrijders die vanuit alle EU-landen meevechten in Irak en Syrië zorgen voor ,,een internationale dreigingssituatie''. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft dat aan de Tweede Kamer.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjmbiauawmvw/nieuws/is_en_jihadstrijders_vormen?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0&tab=0

Als de jihadgangers terugkeren naar Europa vormen ze ,,een potentieel gevaar voor de nationale en internationale veiligheid binnen Europa”, aldus de minister. Er zijn sancties getroffen tegen teruggekeerde jihadstrijders en dit zal blijven gebeuren, voegt hij er aan toe.

Timmermans gaat ook in op de Nederlandse jihadstrijders. Zij kunnen bij terugkomst in Nederland vervolgd worden voor oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid of genocide, ook al hebben ze die misdrijven in Noord-Irak gepleegd. Dat kan op basis van de Wet Internationale Misdrijven. Ze kunnen daarnaast ook vervolgd worden voor andere misdrijven, zoals deelname aan een terroristische organisatie.

De sociale uitkering en andere toelagen als de studiefinanciering zijn van alle bekende Nederlandse jihadstrijders stopgezet. Tot nog toe gaat het om ruim 30 mensen, aldus de minister. Timmermans was door Kamerleden ook gevraagd naar de Nederlandse Defensie-uitgaven, die vergeleken met andere NAVO-landen relatief laag liggen. Hij antwoordt dat verdere bezuinigingen op Defensie gezien de huidige mondiale veiligheidssituatie niet voor de hand liggen. ,,Of, en zo ja in welke mate, in de nabije toekomst weer ruimte ontstaat voor verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven, zal moeten worden bezien bij de komende begrotingsbesprekingen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top