vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Italië neemt EU-voorzitterschap over
Italië neemt EU-voorzitterschap over

Italië neemt EU-voorzitterschap over

  • Europa
  • Groei, werkgelegenheid, burgerrechten en een grotere rol voor Europa in de wereld, dat zijn de prioriteiten van het Italiaanse voorzitterschap van de EU voor de komende zes maanden.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140704_nl.htm

Het Italiaanse voorzitterschap valt samen met de eerste zes maanden van het in mei verkozen Europees Parlement, en het begin van een nieuwe trojka met, na Italië, Letland en Luxemburg als voorzitters. Deze drie regeringen hebben voor de komende 18 maanden een werkprogramma Englishfrançaisitaliano opgesteld voor de Raad van de EU.

Groei en werkgelegenheid

Italië wil structurele hervormingen en innovatie aanmoedigen. Met een “industriële renaissance” wil het land de werkloosheid in de EU-landen aanpakken en het concurrentievermogen stimuleren. Vooral het mkb moet daarbij aandacht krijgen, en ook het energie- en klimaatbeleid tot 2030.

Italië wil verder dat er meer wordt geïnvesteerd in sectoren die voor de toekomst van onze kinderen van vitaal belang zijn, zoals milieubescherming, infrastructuur en digitale diensten.

Duurzame ontwikkeling is voor Italië een al even belangrijk onderwerp, dat trouwens ook centraal staat op Expo Milano 2015 Englishfrançaisitaliano onder het motto “Feeding the planet. Energy for life”.

Europa dichter bij de burger

Steeds meer mensen raken ontgoocheld door de Europese Unie. Daarom wil de nieuwe EU-voorzitter zorgen voor minder bureaucratische rompslomp en meer transparantie, verantwoordingsplicht en digitalisering, zodat de EU-instellingen efficiënt kunnen samenwerken.

Italië wil een actievere rol voor de EU op gebieden waar Europese samenwerking iets kan toevoegen, zoals de bescherming van de grondrechten en het migratie- en asielbeleid, maar het wil tegelijk voorkomen dat de EU zich bemoeit met zaken die beter nationaal, regionaal of lokaal geregeld kunnen worden.

Europa op het internationale toneel

Volgens het Italiaanse voorzitterschap moet de EU haar buitenlands beleid verbreden om regionale en wereldwijde problemen aan te pakken. De EU moet zich in de eerste plaats blijven richten op haar buurlanden, met name rond de Middellandse Zee.

De veranderingen in Noord-Afrika en het vredesproces in het Midden-Oosten zal Italië namens de EU blijven steunen, en ook de nieuwe associatieverdragen met Georgië, Moldavië en Oekraïne krijgen van het land alle aandacht.

Verder staan er handelsbesprekingen op de agenda, waarbij Italië vooruitgang hoopt te boeken in de onderhandelingen over het trans-Atlantisch handels- en investeringspartnerschap (TTIP) met de VS.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top