zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Jaarverslag Tabakstop – Stichting tegen Kanker vraagt overheid om slimmere terugbetaling rookstopmedicatie
Jaarverslag Tabakstop – Stichting tegen Kanker vraagt overheid om slimmere terugbetaling rookstopmedicatie

Jaarverslag Tabakstop – Stichting tegen Kanker vraagt overheid om slimmere terugbetaling rookstopmedicatie

  • Belgie
  • 48% van de rokers die Tabakstop begeleidt zijn zware rokers 22% heeft al meer dan 5 stoppogingen achter de rug Vandaag publiceert Tabakstop haar jaarverslag 2014. De website www.tabakstop.be, is ondertussen dé referentie voor stoppers geworden, met 186 882 unieke bezoekers online in 2014. Dat is een stijging van 65% tgo 2013. Het aantal spontane inkomende telefonische oproepen blijft stabiel over de voorbije 4 jaar. Het aantal uitgaande oproepen in het kader van persoonlijke coachings blijft groeien. Deze coachings zijn in trek bij zware rokers die al van alles geprobeerd hebben, maar moeilijk op eigen houtje de verslaving kunnen doorbreken.
  • Stichting tegen Kanker
  • http://www.kanker.be
  • info@stichtingtegenkanker.be
  • http://www.kanker.be/sites/default/files/PB_STK_jaarverslag_tabakstop_2014.pdf
  • PB_STK_jaarverslag_tabakstop_2014

Tabakstop begeleidt veel zware rokers

22% van de mensen die begeleid worden door een persoonlijke coach (8 gratis telefoongesprekken met een erkend tabakoloog) ondernamen al 5 of meer stoppogingen voor ze in contact kwamen met Tabakstop. 48% van hen zijn zware rokers (>20 sig/dag). Dat percentage ligt veel hoger dan het percentage zware rokers in België volgens de laatste Gezondheidsenquête, nl. 6,5%.

Tabakstop = toegankelijk!

De diensten van Tabakstop zijn gratis en makkelijk te bereiken. Het telefoonnummer en de website staan vermeld op elk sigarettenpakje. De mensen die de oproepen beantwoorden zijn gediplomeerde tabakologen. Ze bieden een globale begeleiding die de slaagkansen maximaliseert. Een begeleiding via telefoon of online haalt een hele belangrijke barrière, de kostprijs, onderuit … maar er is meer nodig!

De voordelen van medicamenteuze ondersteuning

Nicotine is een “hard drug”. Als een roker plots stopt met roken, zal zijn of haar neurologisch systeem reageren en krijsen om nicotine. Medicamenteuze hulpmiddelen kunnen dat verhelpen en helpen om met de lichamelijke ontwenningsverschijnselen om te gaan, zodat de roker zich beter kan concentreren op de psychologische en gedragsmatige ontwenning. Geneesmiddelen kunnen een rookstop
comfortabeler maken en doen het risico op herval dalen.

Rookstopmedicatie is duur

De prijs verhindert de rookstop van heel wat rokers die het niet breed hebben. Een zware roltabakroker bijvoorbeeld, betaalt in de eerste maand bij een rookstop bijna het dubbele aan combinatietherapie (dit is de combinatie van een pleister en een oraal middel voor nicotinevervanging) dan aan zijn roltabak. Sommige rokers verkwanselen de huidige terugbetaling van medicatie op doktersvoorschrift als ze niet tegelijkertijd gaan voor een psychologische en gedragsmatige aanpak.

Tabakstop vraagt slimmere terugbetaling rookstopmedicatie voor minder gegoede rokers

Stichting tegen Kanker vraagt aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block om zich te buigen over de prijzen en tussenkomsten voor medicamenteuze rookstophulp. Een slimmere terugbetaling, met extra aandacht voor minder gegoede rokers, kan gefinancierd door een verhoging van de accijnzen op tabak. Daarnaast vraagt de Stichting om ook het potentieel van andere geneesmiddelen (bv cytisine, veel goedkoper maar niet verkrijgbaar in België) of generische nicotinevervangers grondig te analyseren.

BIJLAGE 3: EX-ROKER BERTRAND GETUIGT:

“Ik was een zware roker, maar iedereen kan stoppen. Op 1 maart 2014 stopte ik. In het begin was dit moeilijk. Ik heb zelfs nog eens getrokken aan een sigaret, maar ze smaakte niet. Sindsdien ben ik helemaal gestopt. Ik kreeg telefonische hulp van een tabakoloog van Tabakstop en nam nicotinevervangers. Die neem ik soms nog steeds, als de “goesting” naar een sigaret de kop opsteekt. Ik koos voor een spray en later voor microtabletten. Hopelijk beseft iedereen dat nicotinevervangers erg duur zijn. Ik doe nu terug aan fysieke activiteit en ik voel een enorm verschil. Ook mijn arts stelde vast dat ik gezonder ben!” Meer getuigenissen op http://www.tabakstop.be/getuigenissen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top