dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Jaarwisseling: intensieve inzet hulpdiensten, beperkt aantal grote incidenten
Jaarwisseling: intensieve inzet hulpdiensten, beperkt aantal grote incidenten

Jaarwisseling: intensieve inzet hulpdiensten, beperkt aantal grote incidenten

  • Nederland
  • Ook deze jaarwisseling was er weer massale inzet van de hulpdiensten. Daardoor is het aantal ernstige incidenten tijdens de jaarwisseling beperkt gebleven. Wel was er in een aantal plaatsen sprake van geweld tegen hulpverleners en moest de mobiele eenheid optreden om de rust te herstellen.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/01/01/jaarwisseling-intensieve-inzet-hulpdiensten-beperkt-aantal-grote-incidenten.html

De politievoorbereidingen voor oudjaar waren dit jaar nog intensiever dan gebruikelijk. Zo werden bijvoorbeeld de grootste relschoppers in het vizier gehouden. Op veel plaatsen in het land wierp deze extra voorbereiding haar vruchten af; het aantal grote incidenten bleef beperkt. De brandweer is deze jaarwisseling veel uitgerukt voor vooral kleine vuurwerk-gerelateerde incidenten zoals containerbranden, vreugdevuren, autobranden en andere kleine buitenbranden. Dat blijkt uit het eerste beeld van de jaarwisseling 2013-2014 op basis van gegevens van politie, brandweer en het OM.

De brandweer heeft zich goed voorbereid op de jaarwisseling en werkte nauw samen met andere hulpdiensten. In meerdere plaatsen in het land zijn combivoertuigen ingezet, bemand door een brandweer- en een politiehulpverlener, soms aangevuld met een gemeenteambtenaar. Zij controleerden bij incidenten welke inzet nodig was en of er veilig kon worden opgetreden door hulpverleners. Van deze voertuigen gaat ook een preventieve en signalerende werking uit. Hierdoor was in een aantal gevallen de inzet van een volledige brandweerploeg niet nodig.

De politie verrichte ruim 800 aanhoudingen, inclusief de aanhoudingen in het Brabantse Veen, dit is een stijging van 12 procent ten opzichten van het voorgaande jaar. In totaal zijn 8400 incidenten gemeld. Dit is een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. De grote toename zit in vuurwerk gerelateerde incidenten (29 procent) en het aantal branden en ontploffingen (38 procent). Op meerdere plaatsen werd brandweerlieden het werk onmogelijk gemaakt. Zo schoten politiemensen in Gouda, Schiedam en Rotterdam te hulp om hen te beschermen.

Opvolging Openbaar Ministerie

De politie heeft in totaal 615 personen bij het OM aangeleverd na aanhouding wegens een misdrijf dat verband hield met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die vandaag onder bij alle parketten van het OM is gehouden, De meeste feiten betreffen geweld tegen personen.

Van deze personen worden 135 verdacht van geweld tegen personen met een publieke taak. 247 maal geweld tegen personen en 134 maal geweld tegen goederen. In 99 zaken betrof het andersoortige feiten, zoals vuurwerkgerelateerde delicten.

Het OM hanteert in jaarwisseling gerelateerde strafzaken hogere geldboetes, taakstraffen en gevangenisstrafeisen. De strafmaat zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) zal het OM de strafmaat daarnaast met 200 procent verhogen. Juist zij zorgen voor de veiligheid en gezondheid van een ieder tijdens Oud & Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht en kunnen rekenen op de eis van een gevangenisstraf.

Geweld tegen hulpverleners onacceptabel

Minister Opstelten heeft grote waardering voor de grote inzet van politie en andere hulpverleners tijdens oud en nieuw. Door hun inzet is nieuwjaarsnacht op de meeste plaatsen in Nederland goed verlopen. Dat neemt niet weg dat hij het aantal incidenten als mishandeling, vernielingen en brandstichting desondanks nog altijd te hoog vindt en het geweld tegen hulpverleners onacceptabel.

Er zijn 108 incidenten van geweld tegen politiemedewerkers gemeld, een toename ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is daarnaast ook de stijgende vraag (toename van 41 procent) van hulpverleners aan de politie om hun werk te kunnen doen. Minister Opstelten vindt dit onaanvaardbaar.

Daarom blijft inzet op alle fronten nodig om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feestelijke gebeurtenis is. De definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling verschijnt later in januari 2014.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top