donderdag, februari 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Jan-Willem van der Hek, Nederlands Kampioen Sommelier, op jacht naar top 12 positie in Europa
Jan-Willem van der Hek, Nederlands Kampioen Sommelier, op jacht naar top 12 positie in Europa

Jan-Willem van der Hek, Nederlands Kampioen Sommelier, op jacht naar top 12 positie in Europa

  • Europa
  • Na het behalen van de titel Beste Sommelier van Nederland in 2012 en de beste internationale rookie op het Wereld Kampioenschap Sommelier in Tokyo in maart jl. zal Jan-Willem van der Hek nu op Europees niveau Nederland vertegenwoordigen.
  • winee
  • flex4wine
  • laura@flex4wine.com

Het Europees Kampioenschap Sommelier wordt eens per drie jaar gehouden, dit jaar zal het Kampioenschap plaatsvinden van 26 t/m 29 september 2013 in San Remo, Italië en Monte Carlo, Monaco.

De 27-jarige Jan-Willem van der Hek is woonachtig en werkzaam in Alkmaar waar hij bij flex4wine Director of Wine is. Tevens is hij sinds deze maand het gezicht voor de wijnen van supermarktketen Lidl Nederland en adviseert hij enkele toprestaurants over wijnen en wijnspijscombinaties. In het verleden heeft Jan-Willem als sommelier voor o.a. Restaurant de Nederlanden en restaurant De Limonadefabriek gewerkt. Tijdens het afgelopen Wereld Kampioenschap in Tokyo, maart jl. behaalde Jan-Willem als jongste van de 57 deelnemers de 27e plaats en werd hiermee beste internationale rookie.

Tijdens het WK in Tokyo heb ik veel nieuwe indrukken gehad en ervaringen op gedaan. Met dit als bagage heb ik mij nog vele malen beter kunnen voorbereiden op het aanstaande EK in San Remo en Monte Carlo. Ik weet nu ook wat ik van mijn concurrenten kan en moet verwachten. Mijn doel is dan ook om bij de top 12 sommeliers van Europa te eindigen.” zegt Van der Hek.

De laatste keer dat een Nederlander dit behaalde was in 2004 tijdens het Europees Kampioenschap in Reims, Frankrijk. Deze eer viel Edwin Raben, de huidige President van het Nederlands Gilde van Sommeliers en een van de coaches van Jan-Willem tijdens dit EK, ten deel.

Het deelnemersveld in Europa is van zeer hoog niveau, dat blijkt ook wel uit het feit dat tijdens het Wereld Kampioenschap in Tokyo van de 12 halve finalisten er maar liefst 9 sommeliers uit Europa afkomstig waren.

Jan-Willem schat zijn kansen goed in: “Het is absoluut nog geen gelopen race, maar als ik mijn kennis en kunde vergelijk met die van voor het WK heb ik de afgelopen maanden erg grote stappen gemaakt!

Tijdens Internationale Sommelier Kampioenschappen wordt van de deelnemers een zeer brede en precieze kennis verwacht van alle producten waar een sommelier mee te maken heeft. De nadruk zal hierbij voornamelijk op wijn liggen, maar ook kennis over destillaten, koffie, thee en sigaren wordt getoetst. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de deelnemers op de hoogte zijn van de allerlaatste trends en ontwikkelingen in de wereld van wijn.

Onderdelen die verder op het programma staan zijn blindproeven van wijnen en destillaten, wijnen karafferen en decanteren, gastheerschap en wijnspijs combinaties.

Van der Hek vertrekt dit weekend met de Nederlandse delegatie alvast naar Nice waar hij nog een aantal wijnbedrijven zal bezoeken als laatste voorbereiding op het Europees Kampioenschap.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top