donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Jan-Willem van der Hek wint als eerste Nederlander een Internationale Sommeliers wedstrijd!
Jan-Willem van der Hek wint als eerste Nederlander een Internationale Sommeliers wedstrijd!

Jan-Willem van der Hek wint als eerste Nederlander een Internationale Sommeliers wedstrijd!

  • Europa
  • Beste Sommelier van Nederland Jan-Willem van der Hek wint Open Pools Kampioenschap Sommelier.
  • ALKMAAR
  • laura@flex4wine.com

Afgelopen weekend reisde regerend Nederlands Kampioen sommelier Jan-Willem van der Hek af naar Warschau om deel te nemen aan de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2014. Waar 16 internationale topsommeliers uit 8 verschillende landen om de titel streden.

Op vrijdag begon de wedstrijd met een theoretische test met 45 open vragen over onder andere wijngebieden vanuit de hele wereld, druiventypen en -synoniemen, wijnspijscombinaties, wijnmakers en vinificatiemethodes. De dag werd afgesloten met het blindproeven van een rode en witte wijn.

Van der Hek was zeer content: “Het blindproeven ging super! Bij de witte wijn had ik alleen het jaartal fout en bij de rode wijn had ik een aangrenzende DOCG benoemd. Verder had ik alles goed!”

Zaterdagochtend was het praktijkgedeelte, waarbij er een wijn in 5 minuten gedecanteerd moest worden, 10 distillaten blind werden geproefd en er een juiste wijnspijscombinatie gemaakt moest worden.

Aan het einde van de middag werden de drie finalisten bekend gemaakt: Jakub Přibyl uit Tsjechië, Maya Samuelsson uit Zweden en de Nederlander Jan-Willem van der Hek. Zij mochten achtereenvolgens meteen van start in de finale. Deze bestond uit een serveeronderdeel waarbij er in 10 minuten aan één tafel de juiste Champagne uitgeschonken moest worden en aan een andere tafel een witte wijn belucht moest worden. Vervolgens wijnspijscombinaties benoemen bij drie gerechten, fouten uit een wijnkaart halen, 2 wijnen en 5 distillaten blindproeven en er werd afgesloten met het benoemen van het juiste Chateau in de Bordeaux aan de hand van fragmenten van de wijnetiketten.

Na het tellen van de punten werd de uitslag bekend gemaakt, Jan-Willem van der Hek was de beste! Gevolgd door Přibyl en daarna Samuelsson.

“Het is een fantastisch gevoel! Het is de eerste internationale wedstrijd die ik win en dat smaakt naar meer. Het is voor mij een goede training voor het Nederlands Kampioenschap Sommelier op 22 september a.s. waar ik mijn titel wil prolongeren.” Aldus een gelukkige Van der Hek.

De 27-jarige Van der Hek is de eerste Nederlandse sommelier die een Internationale Sommeliers wedstrijd heeft gewonnen. De jury roemde Jan-Willem om zijn logistiek handelen tijdens de serveeronderdelen in de halve finale en de finale, zijn technisch proeven en zijn vlotte communicatie tijdens alle praktijkonderdelen.

Jan-Willem van der Hek is woonachtig en werkzaam in Alkmaar waar hij bij flex4wine Director of Wine is. Hij adviseert als ‘sommelier buiten de zaal’ toprestaurants over wijnen en wijnspijscombinaties, tevens is hij het gezicht voor de speciale wijnen van supermarktketen Lidl Nederland.

In 2013 is hij begonnen met de opleiding tot de titel Master Sommelier. Deze opleiding is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en heeft een extreem hoge moeilijkheidsgraad. Sinds de oprichting van de Court of Master Sommeliers in 1969 hebben slechts zo’n 240 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen, waarvan tot nu toe nog geen enkele Nederlander.

Over Content Editor U

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top