zaterdag, augustus 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Jonge werkzoekende langer zonder baan
Jonge werkzoekende langer zonder baan

Jonge werkzoekende langer zonder baan

  • Nederland
  • Het aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden is ten opzichte van vorig jaar met ruim vijftig procent gestegen. Met name onder hoogopgeleide jongeren en jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding is sprake van een sterke toename. 27 juni 2013 Het aantal studenten met een leerbaan is teruggelopen in vergelijking met vorig jaar. Hoewel het aantal stageplaatsen licht is gestegen, blijkt dit onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Dit staat in de nieuwe Basiscijfers Jeugd die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV vandaag hebben uitgebracht.
  • UWV
  • http://www.uwv.nl
  • info@uwv.nl

Sterke toename aantal werkzoekende jongeren

UWV telde eind april 2013 bijna 30 duizend werkzoekende jongeren meer dan een jaar geleden. Ruim 82.000 jongeren tot 27 jaar staan bij UWV geregistreerd als werkzoekend*. Van deze groep heeft 42 procent een mbo-opleiding afgerond. Elf procent is hbo- of wo-opgeleid. De overige 47 procent heeft een lage of algemeen middelbare opleiding**. Jongeren staan in vergelijking met vorig jaar gemiddeld langer ingeschreven als werkzoekende: 65 procent is langer dan 3 maanden werkzoekend, tegen 60 procent in 2012.

Onder hoogopgeleide jongeren neemt het aantal werkzoekenden relatief gezien het sterkst toe. Hun aantal verdubbelde in een jaar tijd tot bijna negenduizend in april 2013. In absolute aantallen is echter de toename onder jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding het grootst. Eind april waren bijna 20.000 jongeren met een mbo 3 of 4 opleiding ingeschreven bij UWV, een jaar geleden waren dit er nog 10.000. In alle arbeidsmarktregio’s neemt het aantal jonge werkzoekenden toe. Grootste stijgers zijn de regio’s Drechtsteden en Midden-Holland. In de regio’s  Midden- en Zuid-Gelderland neemt het aantal geregistreerde jongeren relatief het minst toe.

Leerbanen dalen licht; stageplaatsen stijgen onvoldoende

Het aantal studenten dat de eerste vier maanden van dit jaar met een leerbaan startte, is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 1.000 gedaald naar 21.000.
Ondanks de recessie is het aantal stageplaatsen juist met 7.000 gestegen. Dat blijkt niet voldoende om alle stagiairs te plaatsen. De meeste knelpunten zijn in regio Noord.

Het aantal openstaande mbo-vacatures is de afgelopen tijd sterk gedaald. Dit signaal is voor stagiairs belangrijk omdat een grote groep via een stageplaats of leerbaan een baan verwerft. Het afgelopen jaar was in de regio’s Helmond-De Peel en Rivierenland de grootste daling van mbo-vacatures; Groningen kende als enige regio een stijging.

Stage- en leerbanenoffensief

Het Stage- en leerbanenoffensief van SBB en de kenniscentra heeft zichtbaar bijgedragen aan het in stand houden en uitbreiden van het aantal stageplaatsen. Regionale activiteiten, voor een deel in samenwerking met de Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, gaan verder bijdragen om de tekorten aan stages te bestrijden.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top