woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Kabinet: meer mogelijkheden voor muzieksector
Kabinet: meer mogelijkheden voor muzieksector

Kabinet: meer mogelijkheden voor muzieksector

  • Europa
  • Collectieve beheersorganisaties, zoals Buma/Stemra, kunnen vanaf volgend jaar makkelijker licenties uitgeven voor onlinegebruik van muziek binnen de hele Europese Unie. De maatregel stimuleert het legale online aanbod van auteursrechtelijk beschermd werk, zoals streaming-diensten voor muziek.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu

Dit beoogt een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Met dit wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn collectief beheer omgezet in Nederlands recht.

De nieuwe regeling heeft als voordeel dat commerciële aanbieders van muziekdiensten straks niet meer in elke lidstaat hoeven te onderhandelen met collectieve beheersorganisaties over online-exploitatie. Tot nu toe was dat vaak wel het geval. Dit vormde een belemmering voor de ontwikkeling van het legale online aanbod. Immers, door technologische veranderingen is het eenvoudiger geworden om grote hoeveelheden muziekwerken via digitale kanalen openbaar te maken. Bovendien is het gebruik niet meer gebonden aan landsgrenzen, omdat vrijwel iedereen toegang kan hebben tot het materiaal.

Aanpassing van de licentie-uitgifte doet bovendien meer recht aan de gewijzigde bedrijfsmodellen in de muzieksector, als gevolg van de technologische ontwikkelingen. Het wetsvoorstel stimuleert daarmee niet alleen innovatie, maar zorgt er ook voor dat collectieve beheersorganisaties met elkaar kunnen samenwerken. Het voorstel voorziet namelijk in de mogelijkheid dat een collectieve beheersorganisatie die zelf niet in staat is grensoverschrijdende licenties uit te geven, zich kan aansluiten bij een beheersorganisatie die dat wél kan.

Collectieve beheersorganisaties verlenen onder meer licenties aan gebruikers, houden toezicht op het gebruik van auteursrechten en verdelen de door hen geïnde bedragen voor de exploitatie van die rechten onder rechthebbenden. Het College van Toezicht Auteurs- en naburige rechten is belast met het toezicht op de naleving van de wet.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top