dinsdag, april 13, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Kamer wil beperking arbeidsmigratie in EU
Kamer wil beperking arbeidsmigratie in EU

Kamer wil beperking arbeidsmigratie in EU

  • Europa
  • VVD en CDA willen strengere regels voor arbeidsmigratie in de EU. Zij vinden dat het kabinet zich moet opstellen achter de voorstellen van Britse premier David Cameron om de migratie uit arme lidstaten naar rijkere EU-landen te beperken. Ook de PvdA wil dat het kabinet samenwerking zoekt met Cameron, maar stelde zich iets terughoudender op.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjf9ssojjbz9/nieuws/kamer_wil_beperking_arbeidsmigratie_in?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0&tab=0&tab=0

Het voorstel van Cameron stuitte vorige week op harde weerstand van de Europese Commissie. Verantwoordelijk eurocommissaris Laszlo Andor noemde het vrije verkeer van personen in de EU ,,niet onderhandelbaar”.

Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vindt deze reactie uit Brussel ,,meer dan teleurstellend” en wil dat het kabinet Cameron steunt. Ook CDA’er Pieter Heerma vroeg minister Lodewijk Asscher zich bij het initiatief van de Britse premier aan te sluiten.

PvdA-Kamerlid John Kerstens legde de nadruk op het bestrijden van misstanden die samengaan met arbeidsmigratie. Hij waarschuwde echter tegen ,,voorstellen die lekker klinken, maar niet kunnen”, zoals het beperken van het vrije verkeer van werknemers. Daarvoor komt in de EU geen meerderheid, verwacht hij.

Asscher heeft overigens al eerder laten blijken wel iets te zien in de ideeën van Cameron. De minister probeert al geruime tijd de problemen rond arbeidsmigratie op de Europese agenda te krijgen.

SP en PVV willen nog veel verder gaan bij het beperken van de arbeidsmigratie. Zij willen dat de grenzen voor Bulgaren en Roemenen dichtblijven. Volgens EU-afspraken zijn die per 1 januari ook hier welkom. De PVV zette dinsdag haar eisen kracht bij door voor aanvang van het debat met protestborden te zwaaien.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg liet een tegengeluid horen. Hij riep op het vrije verkeer van personen in de EU niet ter discussie te stellen. ,,Terug achter de dijken is niet de oplossing.”

De SP haalde bij de begrotingsbehandeling hard uit naar Asscher en zijn staatssecretaris Jetta Klijnsma, beiden lid van de PvdA. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt riep Asscher op de term ‘werkgelegenheid’ uit de naam van zijn departement schrappen. ,,De minister zit er 1 jaar en er zijn 160.000 banen verdwenen.” Volgens Ulenbelts fractiegenote Sadet Karabulut deed Klijnsma zich onder het centrumrechtse kabinet-Rutte I links voor om kiezers te trekken, maar voert zij nu een rechts beleid.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top