zondag, oktober 2, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Kantonrechter overbodig na invoering transitievergoeding?
Kantonrechter overbodig na invoering transitievergoeding?

Kantonrechter overbodig na invoering transitievergoeding?

  • Nederland
  • Mr. P.L. Nijmeijer (Paul), 2014, De Ondernemer
  • Haans Advocaten
  • www.haansadvocaten.nl
  • lavita@clickr.nl

Met de invoering van de Wet werk en zekerheid zal de kantonrechtersformule verdwijnen. Zodra een dienstverband twee jaar of langer heeft geduurd, krijgen werknemers bij een gedwongen ontslag recht op een transitievergoeding.

De transitievergoeding bedraagt gedurende de eerste tien jaar van het dienstverband, een derde maandsalaris voor elk vol dienstjaar. Vanaf het 10e jaar, wordt dat een half maandsalaris. Voor 50-plussers wordt de vergoeding vanaf het 10e dienstjaar een heel maandsalaris. Deze 50+ regel geldt overigens niet voor kleinere werkgevers met minder dan 25 werknemers. Daarnaast geldt de 50+ regel als een tijdelijke maatregel, die per 1 januari 2020 weer komt te vervallen.

De transitievergoeding krijgt een wettelijk plafond van € 75.000 bruto, of een bedrag gelijk aan ten hoogste het jaarsalaris van de werknemer indien dat hoger is dan € 75.000. Kosten die op de vergoeding in mindering mogen worden gebracht, zijn kosten ter voorkoming of bekorting van de werkloosheid en van maatregelen gericht op het vinden van ander werk. Daaronder valt aangeboden scholing en opleiding, maar bijvoorbeeld ook outplacement.

De wet zal voortaan dus de hoogte van de ontslagvergoeding bepalen. Maar is er hierbij dan helemaal geen taak meer voor de kantonrechter weggelegd? Jazeker wel. Indien de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld wordt beëindigd vanwege redenen die aan de werkgever te verwijten zijn, kan de kantonrechter de werknemer een aanvullende “billijke” vergoeding toekennen. Over de wijze waarop die billijke vergoeding vastgesteld moet worden, zegt de wet niets en het zou dus zomaar kunnen dat de kantonrechter daarvoor toch weer aansluiting zoekt bij zijn vertrouwde formule.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.haansadvocaten.nl

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top