woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Persbericht van de Dag / Kaspersky Lab presenteert Polys, een beveiligd online stemsysteem op blockchain-basis
Kaspersky Lab presenteert Polys, een beveiligd online stemsysteem op blockchain-basis

Kaspersky Lab presenteert Polys, een beveiligd online stemsysteem op blockchain-basis

  • Nederland
  • Kaspersky Lab heeft tijdens zijn jaarlijkse Cyber Security Weekend-evenement een innovatie van de Kaspersky Lab Business Incubator aangekondigd. Het gaat om een aanpasbaar online stemplatform voor niet-commerciële organisaties, bedrijven en gemeenschappen, dat gebruikmaakt van blockchain-technologie en beveiligd is met behulp van transparante crypto-algoritmen.
  • Kaspersky Lab
  • info@kaspersky.nl

Online stemmen is een interessant concept voor vele aspecten van de moderne samenleving aangezien universiteiten, bedrijven en gemeenschappen benieuwd zijn naar de mening van hun achterban. Echter, deze is vaak geografisch wijdverspreid of niet bereid om op een fysieke locatie een stem uit te brengen. De risico’s van het online kenbaar maken van belangrijke keuzes zijn echter aanzienlijk: grootschalige stemprocedures bieden cybercriminelen uitgelezen kansen om de resultaten te manipuleren. Tijdens Cyber Security Weekend is een panel van experts van Kaspersky Lab, Agriledger en Richtopia bijeengekomen om te bespreken hoe een dergelijk proces beveiligd kan worden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat stemmen niet kunnen worden aangepast door interne of externe partijen.

Tijdens de bijeenkomst van het panel heeft Kaspersky Lab het experimentele project “Polys” onthuld, een nieuwe commerciële oplossing, ontwikkeld door een team van de Business Incubator, die iedereen de mogelijkheid biedt om veilige, anonieme en schaalbare online stemprocedures te implementeren, waarvan de resultaten niet kunnen worden gewijzigd door deelnemers of organisatoren.

“Bij onze Kaspersky Lab Business Incubator ondersteunen we zowel interne als externe teams bij de ontwikkeling van heldere ideeën en technologieën, die kunnen worden geïmplementeerd op verschillende gebieden waar veiligheid en beveiliging een belangrijke rol spelen”, licht Vartan Minasyan – hoofd Investment & Innovation bij Kaspersky Lab – toe. “Een van die gebieden is online stemmen, en bij het verkennen van mogelijke implementaties van blockchain kwam ons team tot het besef dat deze technologie in combinatie met de cybersecurity-expertise van het bedrijf de oplossing biedt voor problemen met betrekking tot privacy, transparantie en veiligheid van online stemmen. We zijn verheugd dat we in staat zijn gebleken om een geschikte omgeving voor deze innovatie te ontwikkelen.”

Polys is gebaseerd op smart contracts in Ethereum (ook wel Blockchain 2.0 genoemd), waarmee stembiljetverificatie en stemtelling op een gedecentraliseerde manier kan worden uitgevoerd. De beveiligingsvoordelen van een blockchain-stem zijn groot:

  • Door de gedecentraliseerde aard van blockchain, kan de nauwkeurigheid van het stemmen worden geverifieerd door de deelnemers van het netwerk. De complete stemgegevens worden niet opgeslagen op servers, maar in informatieblokken op de computers van alle netwerkdeelnemers. Om deze data te wissen, zou een hacker in alle computers moeten inbreken en zich toegang moeten verschaffen tot de afzonderlijke datasets.
  • Met blockchain kan een kiezer controleren of zijn stem correct is geregistreerd, zodat het meteen duidelijk is wanneer er met stemmen is geknoeid.
  • Blockchain-transparantie maakt het eenvoudiger om stemmen te monitoren en stemcontroles te laten uitvoeren door onafhankelijke partijen.
  • Ten slotte zijn er geen extra resources of fysiek aanwezige personen nodig.

Een extra innovatie van de Polys-oplossing is dat het de beperkingen wegneemt die inherent zijn aan andere blockchain-oplossingen:

  • Binnen het Polys-stemsysteem wordt blockchain gecodeerd en geback-upt met wiskundige algoritmes. Deze algoritmes dragen bij aan gegarandeerde anonimiteit, verbergen tussentijdse resultaten en voeren berekeningen uit op basis van de gecodeerde gegevens, wat in andere blockchain-systemen niet kan vanwege het verspreide en open karakter.
  • De broncode van Polys is publiekelijk beschikbaar, zodat iedere blockchain-liefhebber, penetratietester of e-voting-voorstander de achterliggende technologie op GitHub kan testen, verifiëren en verkennen.

“We zijn blij met onze betrokkenheid bij Polys, ook omdat er gebruik wordt gemaakt van ons favoriete platform”, zegt Jutta Steiner, medeoprichter van Parity Technologies en supporter en consultant bij het project. “Blockchain wordt in toenemende mate geïmplementeerd door een groot aantal industrieën en we zijn ervan overtuigd dat decentralisatie van de stemprocedure een eerlijk proces waarborgt en een hoog niveau van vertrouwen in het systeem creëert.”

Voor iedereen die de dienst graag wil uitproberen is er een eenvoudig te implementeren freemium-aanbod. Polys biedt ook een aangepast platform dat volledig schaalbaar is met een capaciteit van duizenden kiezers en kan worden aangepast aan specifieke eisen op het gebied van autorisatie, interfaceontwerp en integratie met andere services. Meer informatie over de oplossingen en technologie is beschikbaar op de website.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top