donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / KBC sluit verkoop van KBC Bank Deutschland succesvol af
KBC sluit verkoop van KBC Bank Deutschland succesvol af

KBC sluit verkoop van KBC Bank Deutschland succesvol af

  • Belgie
  • KBC rondde gisteren de verkoop af van KBC Bank Deutschland AG aan verscheidene investeerders verbonden aan Teacher Retirement Systems (Texas), Apollo Global Management LLC, Apollo Commercial Real Estate Finance, Inc. en Grovepoint Capital LLP. Deze transactie zal voor KBC ongeveer 0,1 miljard euro aan kapitaal vrijmaken, voornamelijk door een verlaging van de risicogewogen activa. Ze heeft geen wezenlijke invloed op de financiële resultaten van KBC, maar verbetert de solvabiliteitspositie van KBC wel met ongeveer 15 basispunten. Met de verkoop van KBC Bank Deutschland is nu ook het laatste dossier afgerond in het desinvesteringsprogramma dat KBC in 2009 overeenkwam met de Europese Commissie.
  • KBC Group
  • https://www.kbc.com
  • pressofficekbc@kbc.be
  • https://multimediafiles.kbcgroup.eu/ng/published/KBCCOM/PDF/COM_BDV_pb_KBC_Bank_Deutschland_closing_nl.pdf?

Johan Thijs, CEO van KBC Groep NV zegt daarover: “Ik ben erg verheugd dat we met deze transactie het desinvesteringsprogramma waartoe KBC zich engageerde ten aanzien van Europa nu volledig beëindigen. KBC kan zich nu volop focussen op zijn ambitie om een van Europa’s meest performante retailgerichte financiële instellingen te worden en de referentie op het vlak van bankverzekeren in zijn kernmarkten. Ik dank onze klanten, onze aandeelhouders, onze medewerkers en alle andere stakeholders voor het vertrouwen dat zij al die tijd aan KBC hebben geschonken. Mede daardoor zijn we erin geslaagd om dit zware desinvesteringsprogramma volledig af te werken binnen de gevraagde termijn, en dat in niet altijd voor de hand liggende marktomstandigheden.

Wat KBC Bank Deutschland betreft, ben ik ervan overtuigd dat zij onder hun nieuwe aandeelhouderschap hun bedrijfsactiviteiten succesvol verder zullen kunnen zetten. Ik dank hen voor hun toewijding en inzet in de voorbije jaren en wens hun alle succes toe.”

KBC is zijn verplichtingen tegenover de Europese Commissie volledig nagekomen. Met de verkoop van KBC Bank Deutschland sluit KBC zijn desinvesteringsprogramma af. Conform de afspraken met de Europese Commissie voerde KBC, na het verkrijgen van staatssteun tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009, een substantiële strategische heroriëntering door die hoofdzakelijk bestond uit een belangrijk desinvesteringsprogramma, een doorgedreven afbouw van de risicogewogen activa en een vermindering van het risicoprofiel van de onderneming.

25 entiteiten werden in het kader van dat programma verkocht of afgebouwd en de bedrijfsfocus kwam te liggen op het bankverzekeringsmetier in België, in de vier Centraal-Europese kernlanden (Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije) en in Ierland. Mede door de afbouw van de internationale kredietportefeuille daalden de risicogewogen activa sinds 2008 met meer dan een derde en is de balans van KBC vandaag 22% kleiner.

Dankzij zijn gezonde kapitaal- en liquiteitspositie kon KBC intussen al 5 miljard van de 7 miljard euro ontvangen staatssteun terugbetalen aan de Vlaamse en federale overheden. Het totaal van de terugbetalingen, couponbetalingen en CDO-garantiepremies loopt vandaag op tot 9,5 miljard euro. KBC herhaalt zijn intentie om de terugbetaling van de resterende staatssteun aan de Vlaamse overheid te versnellen en het laatste deel terug te betalen tegen uiterlijk eind 2017, in plaats van eind 2020 zoals overeengekomen met de Europese Commissie. Als KBC uiteindelijk alle staatssteun zal hebben terugbetaald, is het totale bedrag aan terugbetalingen, couponbetalingen en CDO-garantiepremies opgelopen tot ruim 13 miljard euro.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top