zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / KBC start gevelrestauratie KBC-toren in Antwerpen
KBC start gevelrestauratie KBC-toren in Antwerpen

KBC start gevelrestauratie KBC-toren in Antwerpen

  • Belgie
  • Zoals aangekondigd op 3 december 2013 krijgt de gevel van de KBC-toren een grondige restauratie. De werken starten op 10 maart. In de achterliggende staalstructuur van de toren is in de loop van de jaren corrosie ontstaan. De geselecteerde aannemer brengt nu actieve kathodische bescherming aan om verdere corrosie tegen te gaan. Daarnaast ondergaat de gevelbekleding een grondige opknapbeurt waardoor het sinds 1981 beschermde monument nog meer uitstraling krijgt.
  • KBC Group
  • https://www.kbc.com
  • pressofficekbc@kbc.be
  • https://multimediafiles.kbcgroup.eu/ng/published/KBCCOM/PDF/COM_BDV_pb_Renovatie_KBC_toren_nl.pdf?

De Toren zal daardoor een tijdje in steigers staan, maar de hinder voor omwonenden, passanten en KBC-medewerkers blijft minimaal. Ook de startende ondernemingen die sinds kort zeven verdiepingen van de KBC-Toren inpalmen in het kader van het project Start It @KBC zullen geen overlast ondervinden.

De KBC-Toren in Antwerpen, met uitzicht op de Meir, was met zijn 87,5 meter de eerste Europese wolkenkrabber en een icoon van art-deco. De bouw van de Toren, ook wel gekend als de Boerentoren, werd in 1931 voltooid. Later werden de panoramazaal en het KBC-logo nog bovenop de toren geplaatst, waardoor die nu 95,75m hoog is.

De architecten gebruikten een bouwtechniek die ook in veel Amerikaanse wolkenkrabbers terugkomt, zoals o.a. The Empire State Building. Die techniek maakt gebruikt van staalstructuren waarrond het gebouw wordt opgetrokken. Door geleidelijk indringend vocht langs de buitengevels heeft die staalstructuur na meer dan 80 jaar op een aantal plaatsen te kampen met corrosie.

Actieve kathodische bescherming, een veelgebruikte techniek voor de restauratie van staalstructuren

De staalstructuur zelf kan uiteraard niet vervangen worden. Daarom brengt de aannemer actieve kathodische bescherming (ook gekend als impressed current cathodic protection, ICCP) aan via de buitenmuren. Concreet betekent dit dat in verschillende voegen keramische titanium-anodes geplaatst worden, waarmee de staalstructuur continu onder zeer lichte elektrische stroom zal staan. Deze techniek gaat op duurzame en blijvende wijze zowel de gevolgen als de verdere ontwikkeling van roestvorming tegen en garandeert een stabiele materiaalstructuur van het stalen gebinte.

Wereldwijd maken aannemers al langer gebruik van ICCP voor de restauratie van gebouwen met staalstructuur, op scheepswerven of voor het onderhoud van pijpleidingen. Deze beproefde techniek wordt nu voor het eerst in België toegepast bij de grootschalige restauratie van een gebouw met een staalstructuur en bekleed met natuursteen.

In totaal worden er zo’n 7.000 anodes geplaatst, die samen op een jaar niet meer elektriciteit zullen gebruiken dan een gewone pc.

Ook kiest KBC ervoor gelijktijdig een algemene, lichte gevelreiniging uit te voeren voor het homogene uitzicht van de KBC-Toren. Verschillende gevelstenen liepen schade op door de achterliggende corrosie. Die stenen worden ofwel vervangen, ofwel op de gepaste wijze hersteld. Deze gevelreiniging omvat ook een moswerende behandeling, betonherstelling, nieuwe raamkitting waar nodig, controle van de loodbekledingen, vervanging van de PVC-afvoerbuizen door zinken exemplaren, een reiniging en nazicht van de daken en de terrassen, en een roestwerende behandeling en schilderbeurt voor 2 van de ijzeren trappen.

De werken verlopen gefaseerd tot eind 2014

De werken zullen in 4 fasen verlopen, per gevelzijde van het gebouw. De werken starten op 10 maart 2014 en zullen minstens tot december 2014 duren. Onder andere door die fasering probeert KBC de hinder voor de omwonenden, passanten, en medewerkers van de KBC-Toren en de omliggende gebouwen zoveel mogelijk te beperken.

KBC heeft gekozen voor een samenwerking met de firma Verstraete & Vanhecke NV. Zij werken voor de kathodische bescherming samen met de gespecialiseerde Nederlandse firma Vogel KB. De firma Kaefer zal de stellingen plaatsen. Steenmeijer Architecten BVBA, uit Antwerpen, i.s.m. Triconsult NV uit Lummen, maakten het ontwerp van het dossier.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top