dinsdag, augustus 11, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / KBS: Een koekje van eigen deeg in Ingelmunster
KBS: Een koekje van eigen deeg in Ingelmunster

KBS: Een koekje van eigen deeg in Ingelmunster

  • Belgie
  • Vijf woon- en zorgcentra (wzc) bekroond voor hun actie tegen ondervoeding van bewoners
  • LekkerEtenIngelmunster_persbericht
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=313894&langtype=2067

WZC Maria Rustoord in Ingelmunster krijgt samen met 4 andere wzc’s een prijs van de Koning Boudewijnstichting als voorbeeld van een goede aanpak van het probleem van ondervoeding bij senioren. Het wzc ontwikkelde zelf, en in samenspraak met de bewoners, een assortiment fingerfood waardoor heel wat ouderen terug een maximale vorm van autonomie en bewegingsvrijheid herwinnen. Ook de wzc’s Dijlehof uit Leuven, Meunyckenhof uit Koekelaere, Molenkouter uit Wichelen en Zilverlinde uit Olen fungeren als voorbeelden van hoe op een creatieve manier met voeding en smaak kan worden omgegaan.

12% van de 70-plussers in ons land is ondervoed. Daarnaast loopt nog eens 45% een ernstig risico om ondervoed te geraken. De cijfers komen uit een onderzoek uit 2013 van professor Maurits Vandewoude van de UAntwerpen met een online bevraging van 3.641 senioren ouder dan 70 jaar. Het probleem kwam ook boven drijven in het Luisternetwerk van de Koning Boudewijnstichting dat bestaat uit antennes in de samenleving die bepaalde problemen signaleren.

Ondanks de opvolging van de bewoners worden ook woon- en zorgcentra met het probleem van ondervoeding geconfronteerd. Na overleg met de koepelverenigingen van woon- en zorgcentra deed de Stichting een oproep in een zoektocht naar goede praktijken. Niet minder dan 40 centra zonden een dossier in. Daaruit werden 11 projecten geselecteerd door een professionele jury. Daarna was het de beurt aan een gebruikersjury om het laatste oordeel te vellen. Een groep bewoners van woon- en zorgcentra koos uiteindelijk voor de vijf beste initiatieven. Het gaat om de wzc’s Dijlehof uit Leuven, Meunyckenhof uit Koekelaere, Molenkouter uit Wichelen en Zilverlinde uit Olen. Zij krijgen allemaal 1.000 euro als aanmoedigingsprijs. De ultieme winnaar, wzc Maria Rustoord uit Ingelmunster, kan rekenen op 2.500 euro.

In Ingelmunster beschrijven ze het ontstaan en uitwerking van hun project ‘Een koekje van eigen deeg’ als volgt: “Al jaren spreekt men over de meerwaarde van fingerfood bij mensen met dementie. Dat is voedsel dat met de hand kan worden gegeten. Er is echter een beperkt aanbod op de markt, zeker als men op zoek gaat naar hapjes die én met de handen kunnen worden gegeten én daar bovenop ook aangepast zijn voor mensen met kauw- en slikproblemen.”

Bij Maria Rustoord vatte men de koe bij de horens en startte in de eigen keuken met de bereiding van een assortiment fingerfood met maximale aandacht voor smaak en visuele aantrekkelijkheid. Andere criteria waren het gebruik van verse producten en een minimum aan toegevoegde bindmiddelen. Eén portie met daarin drie componenten (aardappelen, groenten en vlees/vis) was het streefdoel. Lokale (hobby)koks en een traiteur traden op als adviseurs. Een proefpanel van eigen medewerkers en bewoners beoordeelde de producten.

De fingerfood biedt ondertussen oplossingen voor verschillende problemen. Mensen die hun bestek niet meer herkennen of kunnen gebruiken, behouden nu toch een maximale autonomie. Hetzelfde geldt voor bewoners met bewegingsdrang die onrustig zijn en liever al lopend eten. Zij zijn niet langer afhankelijk van een zorgverlener, maar beslissen zelf wanneer, wat en hoeveel ze eten en met wie ze praten. Dat draagt dan weer bij tot hun eetlust en hun sociaal en emotioneel welzijn.

Ook in wzc Dijlehof loopt er al vijf jaar een project Fingerfood, het bereiden van hapklare, gezonde en evenwichtige voeding. In het kader van het project werd ook een feestservies aangeschaft, duidelijk met als achterliggend idee dat voeding een feest is. Zo werd door het projectteam onder meer ook gezocht naar een vervanging voor zinloze diëten en voor bijvoeding in de laatste levensfase.

In wzc Meunyckenhof van Koekelaere eet men ‘kuiken op de wijze van Simonne’, ‘broodpudding van Henriette’ en ‘Wetterse vlaaien van Joanna’. Dat krijg je als je de bewoners hun eigen recept laat klaarmaken met als titel ‘Chef met grijze haren’.

Bij wzc Molenkouter in Wichelen interpreteert men smaak in een ruimere betekenis. Bij de inrichting van 36 nieuwe kamers voor bewoners met dementie wordt rekening gehouden met maaltijden en de eetlust van bewoners. Dat kan door herinneringen op te roepen aan eten, smaken en geurherkenning. De eetruimte krijgt aangepaste verlichting, meubilair en kleuren en in de aanpalende leefruimte komen kweekbakken met ‘vergeten geuren en groenten’. Er komt ook een buffetwagen voor ontbijt en avondmaal en zelfs een mobiel kookeiland waaraan de bewoners samen met familieleden een gerecht ‘uit de oude doos’ kunnen klaarmaken.

In wzc Zilverlinde van Olen ten slotte, creëert men elke dag opnieuw een restaurantgevoel door gezonde biovoeding aan te bieden en door het aankleden van de tafels en een bediening aan tafel. Maar heel belangrijk in dat verband is ook om de bewoners zolang mogelijk in gezelschap te laten eten. Bewoners helpen elkaar op weg naar het restaurant, maar ook PWA’ers, kine, zorg- en keukenmedewerkers zetten in dat verband hun beste beentje voor.

De Koning Boudewijnstichting zou graag zien dat de gelauwerde projecten navolging krijgen. Bij Maria Rustoord zullen de recepten dan ook in boekvorm worden gegoten. Het kookboekje voor fingerfood kan op die manier door ander woon- en zorgcentra worden gebruikt.

De KBS trekt alvast enkele conclusies uit deze oproep in het kader van haar Luisternetwerk. Alle laureaten maken van eten opnieuw een aantrekkelijke gebeurtenis, betrekken heel vaak bewoners bij de plannen en zorgen voor hun maximale autonomie. Ten slotte worden heel dikwijls specifieke oplossingen uitgewerkt voor kauw- en slikproblemen of voor mensen met dementie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top