woensdag, oktober 5, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / KBS: Na 30 jaar steekt het Prins Albertfonds een tandje bij
KBS: Na 30 jaar steekt het Prins Albertfonds een tandje bij

KBS: Na 30 jaar steekt het Prins Albertfonds een tandje bij

  • Internationale
  • Streeft naar verdubbeling van aanwezigheid jonge professionals in het buitenland Na 30 jaar steekt het Prins Albertfonds een tandje bij Het Prins Albertfonds voor jonge professionals in het buitenland bestaat 30 jaar en gaat de volgende jaren het aantal laureaten dat aan de slag kan voor een Belgische onderneming in het buitenland proberen te verdubbelen. Chris Burggraeve, de nieuwe voorzitter van het Fonds hoopt dat het PAF de volgende 15 jaar minstens evenveel mensen naar het buitenland kan sturen dan in de afgelopen 30 jaar. “Na 30 jaar is het tijd om de comfortzone te verlaten en op zoek te gaan naar nieuwe magie”.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=315999&langtype=2067

Het Prins Albertfonds werd in 1984 opgericht door de Koning Boudewijnstichting en het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO). De oprichters wilden bijdragen aan de ontwikkeling van de Belgische economie en de aanwezigheid van Belgische bedrijven in het buitenland door jonge professionals een duwtje in de rug te geven bij de start van een internationale carrière. Het principe bleef al die jaren hetzelfde: de potentials krijgen een beurs van een jaar om in het buitenland een project voor een Belgisch bedrijf uit te werken.

Dertig jaar later is deze doelstelling actueler dan ooit. In deze moeilijke economische tijden zoeken steeds meer Belgische ondernemingen, en niet langer alleen onze grote multinationals, een aanwezigheid op buitenlandse markten. In de lijst van bedrijven die de laatste jaren beroep op het PAF deden zitten dan ook steeds meer KMO’s en kleinere ondernemingen.

In 30 jaar konden 362 jonge professionals een project opzetten in een land buiten Europa voor in totaal 175 bedrijven en gefinancierd door het Prins Albertfonds. Dat opende voor hen de poorten naar een internationale carrière bij het bedrijf voor wie ze het project opzetten of later bij een andere onderneming met internationale aanwezigheid.

Het grootste aantal projecten werd opgezet voor Barco (25) gevolgd door Umicore (13), Bekaert, Solvay en UCB (telkens 9 projecten). De lijst van de landen waar de PAF-laureaten het meest aan de slag gingen, geeft ook een indicatie van de markten die voor Belgische ondernemingen het meest aantrekkelijk waren buiten Europa. Het grootst aantal projecten ging naar China (78) gevolgd door de Verenigde Staten (68), Brazilië (24), India (20) en Singapore (17).

“Bij de start in 1984 ging het om een revolutionair concept”, zei Chris Burggraeve op donderdag 2 april tijdens het evenement naar aanleiding van de uitreiking van de diploma’s aan de jongste lichting laureaten. “Jonge talenten onder de 30 jaar hadden niet de gewoonte om naar het buitenland te gaan. De wereld was nog angstaanjagend en de notie ‘ver weg’ bestond nog echt. We kunnen gerust stellen dat het pas opgericht Prins Albertfonds een breuk veroorzaakte op het vlak van talentontwikkeling en personeelsstrategie, vergelijkbaar met de bedrijven als Uber en AirBnB momenteel in de taxi- en hotelwereld.”

Maar de tijden zijn veranderd en is er volgens Burggraeve nood aan een nieuwe aanpak. Na 30 jaar activiteiten is het goed om een stap achteruit te zetten en te kijken wat er bereikt werd, wat goed was en wat beter kan.

Aan het ‘waarom’, de bestaansreden voor het Prins Albertfonds, is niets veranderd. Zeker in tijden van crisis is de buitenlandse aanwezigheid van onze bedrijven noodzakelijk.

Het ‘hoe’ is daarentegen aan aanpassingen toe. In digitale tijden kan er beter gecommuniceerd worden om de groep kandidaten te vergroten en nog meer geschikte laureaten te vinden. Geselecteerden en bedrijven kunnen nog beter bij mekaar passen. Het profiel van de bedrijven veranderde ook de afgelopen jaren. Het gaat dikwijls om kleinere bedrijven voor wie buitenlandse aanwezigheid levensnoodzakelijk is geworden. Het Prins Albertfonds wil zich ook meer richten op jonge bedrijven en start-ups.

Tot slot zal het bestaande netwerk van alumni nog meer geactiveerd worden.
Maar de grootste wijziging zal te zien zijn op het vlak van het aantal laureaten. “Onze ambitie is duidelijk”, zegt Chris Burggraeve, “tegen eind 2030 willen we met het Fonds de levens veranderd hebben van 350 jonge talenten en concrete resultaten hebben neergezet van veel meer export georiënteerde ondernemingen. Er zullen dus meer mensen geselecteerd worden, maar met behoud van dezelfde kwaliteitsnorm.”

Deze ambitieuze plannen kosten echter geld. Daarom heeft het bestuurscomité van het Fonds groen licht gegeven voor een fondsenwervingsactie met als streefdoel tegen midden 2016 2,5 miljoen euro op te halen bij bedrijven en alumni. Dat komt neer op 100 beurzen van 25.000 euro. Daarvan zijn al 10 engagementen binnen.

Het Fonds heeft sinds kort ook een nieuw bestuurscomité. Naast een aantal alumni zetelen daarin Luc Tayart de Borms, afgevaardigd bestuurder van de KBS en Pieter Timmermans van het VBO. Vanaf nu maken ook Jo Libeer (VOKA), Vincent Reuter (UWE) en Olivier Willocx (BECI) deel uit van het bestuurscomité.

Tijdens de afstudeerceremonie naar aanleiding van 30 jaar PAF op donderdag 2 april reikte Koning Albert de diploma’s uit aan 33 laureaten van de lichtingen 2012 en 2013. Dat gebeurde ook in aanwezigheid van Prinses Astrid.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top