zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / KBS: Tentoonstelling Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog
KBS: Tentoonstelling Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog

KBS: Tentoonstelling Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog

  • Belgie
  • Tentoonstelling Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen ten oorlog Welke rollen kregen vrouwen en mannen toebedeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog? En hoe veranderde hun situatie na 1918? Een originele, vergelijkende tentoonstelling van het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis in samenwerking met BELvue museum.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=318132&langtype=2067

Honderd jaar geleden schudde de Eerste Wereldoorlog de samenleving brutaal dooreen. Tot de dag van vandaag maken de omvang van het conflict en het geweld waarmee het gepaard ging indruk. De vele herdenkingen doen de herinnering heropleven aan een totale oorlog die zowel legers als burgers meesleepte, aan een conflict dat erg brutaal verliep, gepaard ging met een indringende oorlogscultuur en de geschiedenis van de 20ste eeuw diepgaand beïnvloedde.

De tentoonstelling Gender@war 1914-1918 belicht deze oorlog zonder voorgaande vanuit man-vrouwperspectief. Aan de hand van een rijkdom aan beeld- en tekstmateriaal uit vier landen (België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) verkent ze de vele manieren waarop mannen en vrouwen in het conflict betrokken waren en de nauwe verwevenheid van oorlogs- en thuisfront. Wat werd er verwacht van mannen, vrouwen en kinderen? Met welke vormen van oorlogsleed werden ze geconfronteerd, welk oorlogswerk namen ze op? Hoe beïnvloedde de oorlog hun positie in gezin en samenleving?

Op zoek naar antwoorden vertrekt Gender@war 1914-1918 van de schok die de oorlog tientallen miljoenen mannen en vrouwen toebracht. Mannen moesten naar het front, gezinnen werden uit elkaar gerukt, de economie kreeg een zware klap. Vrouwen namen traditionele mannentaken over – behalve in de bezette gebieden, waar grote werkloosheid heerste en mannen en vrouwen samen instonden voor het dagelijkse overleven. De tentoonstelling toont hoe de oorlog traditionele ideeën over de taken van mannen en vrouwen enerzijds aan het wankelen bracht en anderzijds versterkte. Ze kijkt ook naar de naoorlogse jaren: het toekennen van politieke rechten aan mannen en vrouwen, hun situatie op de arbeidsmarkt, de plaats van mannen en vrouwen in de oorlogsherinnering.

Gender@war 1914-1918 toont hoe propaganda, verwachtingen en ervaringen op elkaar ingrepen en doet zo stilstaan bij de complexe wijze waarop gewapende conflicten de maatschappelijk positie van vrouwen en mannen beïnvloeden.

Praktische informatie

Data

Van 9 september 2015 tot 3 januari 2016

Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 17u00; in het weekend van 10u00 tot 18u00
Maandag: alleen voor groepen, na reservatie
Gesloten op 25 december 2015 en op 1 januari 2016

Tickets

€8 (volwassenen), €7 (groepen, senioren), €6 (18-25 jaar, werkzoekenden, gehandicapten), gratis (-18 jaar, leerkrachten, begeleiders)
Bezoek van BELvue museum voor slechts €1 extra (geldig van 09/09 tot 8/11/15).

Bezoek de tentoonstelling

- met het gezin: spel-parcours voor 10 tot 14-jarigen, begeleid door een volwassene (1€ per kind)
- in groep: gelieve vooraf te reserveren om de organisatie van uw bezoek en het onthaal te vergemakkelijken
- met de school: pedagogische tools voor een autonoom klasbezoek werden speciaal ontwikkeld voor leerlingen vanaf het 5de jaar lager onderwijs tot de derde graad secundair onderwijs. Zie www.belvue.be en www.avg-carhif.be
- met een gids: de gidsen van Korei en Arkadia staan ter beschikking voor een begeleid bezoek van groepen of scholen

Plaats

BELvue museum, Paleizenplein 7 – 1000 Brussel

Info en reservaties

www.belvue.be – info@belvue.be – +32 (0)2 500 45 54

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top