vrijdag, december 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Kinderen zijn de baas over het toetje
Kinderen zijn de baas over het toetje

Kinderen zijn de baas over het toetje

  • Nederland
  • Honderden kinderen nemen deel aan wedstrijd 'Pimp je toetje' met zomerfruit.
  • GroentenFruit Bureau
  • http://www.groentenenfruit.nl
  • s.vandenaardweg@groentenfruitbureau.nl

Kinderen zijn het er massaal over eens: toetjes zijn lekker (96%). En ze boffen: dik driekwart van de kinderen heeft medezeggenschap over de keuze van het toetje. Volgens hun ouders is de favoriete maaltijd van kinderen echter ongezond. Maar liefst 71% van de ouders ziet het toetje als de meest ongezonde maaltijd van de dag, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 600 Nederlandse ouders in opdracht van GroentenFruit Bureau. Toch geeft 56% van de ouders hun kinderen iedere dag een dessert. Hierbij zwichten ze vaak voor de wensen van hun spruit. Want hoewel ouders het belangrijk vinden dat het toetje gezond is (60%), serveert slechts 17% regelmatig fruit als (onderdeel van het) toetje. Omdat kinderen in charge zijn over het toetje laat GroentenFruit Bureau zien, hoe zij deze maaltijd met zomerfruit lekker en gezond kunnen maken in de wedstrijd ‘Pimp je toetje’.

Wedstrijd ‘Pimp je toetje’ met een gepimpt snoetje

Vandaag zijn de bezoekers van de grootste speeltuin van Europa verrast met gepimpte toetjes en snoetjes. De picknickweide was voor de gelegenheid gevuld met lange, kleurrijke tafels boordevol kratten vers zomerfruit en veel ‘pimp’ materiaal. Honderden kinderen werden uitgedaagd om een schitterend én gezond toetje te ontwerpen. Om in de toetjessfeer te komen zijn eerst de toetjes van de kinderen gepimpt met schmink. Daarna konden zij als geschminkt zomerfruitje aan de slag met het echte zomerfruit. GroentenFruit Bureau organiseerde de wedstrijd om ouders en hun kinderen te laten ontdekken dat lekker, gezond en gemakkelijk hand in hand gaan.

Dreigen is uit, fun is in

Hoewel ouders er aardig in slagen hun grut gezond te laten eten, wordt dit als een pittige opgave ervaren. Ruim de helft van de ouders zegt het moeilijk te vinden hun kinderen iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te laten eten. Hoe ze het dan toch voor elkaar boksen? Volgens Nederlandse ouders is eten fun maken de beste aanpak. Met straf dreigen (2,6%) of kwaad worden (5,8%) is uit; ouders van nu gooien het over de positieve boeg. De top 3 uit hun trukendoos: kinderen belonen voor het opeten van gezonde kost (34%), het aloude ‘lepel-als-vliegtuig’ trucje (18%) en het leuk presenteren van eten in de vorm van bijvoorbeeld een gezichtje of vormpje (12%).

Zomerfruit: een gezonde en gemakkelijke snack

Voor 1 op de 3 ouders is het klaarmaken van vers fruit zo’n drempel, dat zij kiezen voor een makkelijker alternatief. Ruim een kwart zwicht voor koek, snoep of zoutjes als snack voor de kinderen. Dit terwijl de meerderheid van de ouders vers fruit als gemakkelijk tussendoortje voor hun kroost ziet (90%). Ook geeft meer dan twee derde aan dat het klaarmaken van vers fruit hen weinig moeite kost. Na de banaan (95%) staat de aardbei (84%) op de tweede plaats in de top 10 van gemakkelijk klaar te maken fruit. Met de framboos (67%) op de vijfde en de braam (63%) op de zevende plaats scoort zomerfruit goed op ‘klaarmaakgemak’. “Dit onderzoek toont aan dat ouders wel degelijk weten dat fruit niet alleen een gezonde, maar ook een gemakkelijke traktatie is,” aldus Silvia van den Aardweg, senior projectleider bij GroentenFruit Bureau. “Nu is het nog een kwestie van doen. Met de ‘Pimp je toetje’ wedstrijd hebben we vandaag vele ouders en kinderen een duwtje in de goede richting gegeven.”

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top