maandag, oktober 26, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Klopjacht na aanslag op Frans weekblad
Klopjacht na aanslag op Frans weekblad

Klopjacht na aanslag op Frans weekblad

  • Internationale
  • De Franse politie maakt jacht op drie mensen die een bloedbad hebben aangericht in Parijs. Zij doodden woensdag zeker twaalf mensen bij en in een kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjqdo7yrzsyq/nieuws/klopjacht_na_aanslag_op_frans_weekblad?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Nog eens acht mensen raakten gewond, van wie er vier in kritieke toestand liggen, zei de minister. Onder de doden zijn twee agenten, die na eerdere dreigementen het kantoor van het weekblad moesten bewaken. Een gewonde agent werd liggend op straat gedood door de aanvallers, toen zij vertrokken. Ook zijn vier belangrijke cartoonisten van het blad gedood, van wie er één ook de hoofdredacteur was.

Volgens ooggetuigen stormden de mannen naar binnen bij het kantoor, waar de redactie op dat moment vergaderde. Eenmaal binnen noemden ze hun slachtoffers bij voornaam, schoten ze in het rond en riepen ze Allahu Akbar (God is groot). Vervolgens vertrokken ze in een zwarte Citroën. Die is in het noorden van het Parijse centrum teruggevonden. Daar zouden de daders volgens ooggetuigen zijn overgestapt in een witte Renault Clio. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van de mannen, die opvallend goed voorbereid leken.

Onderwijl reageerde de wereld – van het Vaticaan tot de Amerikaanse president Barack Obama en van de Franse moslimraad tot de Europese Unie – geschokt op de aanval op het weekblad. Dat maakte zich beroemd en berucht met spotprenten, grove humor en provocerende berichten. De laatste jaren was Charlie Hebdo erg fel gekant tegen de islam. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs riep alle Fransen ,,en verdedigers van de vrijheid” op om donderdagavond ,,op een solidaire en stille manier” de straat op te gaan na de aanslag.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top