vrijdag, april 16, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Internet & ICT / Koenders daagt Europese whizzkids uit apps te bouwen voor een transparanter Europa
Koenders daagt Europese whizzkids uit apps te bouwen voor een transparanter Europa

Koenders daagt Europese whizzkids uit apps te bouwen voor een transparanter Europa

  • Europa
  • Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders daagt Europese software ontwikkelaars uit apps te bouwen die de transparantie van EU besluitvorming verbeteren. De minister lanceerde samen met transparantie voorvechter Open State Foundation een open data app competitie voor de ‘whizzkids van Europa'.
  • www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl

Koenders lanceerde de competitie als vervolg op zijn oproep vorig jaar om met digitale technologie ‘de zwarte doos te openen en het licht aan te doen in Brussel’. Met de competitie doet Koenders zelf een voorzet voor dit proces. Hij roept programmeurs op om de vertaalslag te maken, van open data, naar inzichten die voor alle Europeanen van waarde zijn en om Brusselse besluitvorming voor Europeanen inzichtelijker te maken.

Creativiteit en innovatie

‘Ik heb groot vertrouwen in de creativiteit en innovatiekracht van burgers om ons met technologie te verrassen en apps te ontwikkelen die meer inzicht geven in Europese besluitvorming en die beter gebruik maken van de reeds beschikbare open data’, aldus Koenders.

‘Overheden moeten zich afvragen welke data burgers echt willen’, zegt Arjan El Fassed, directeur van mede-organisator Open State Foundation. ‘Deze evenementen en de applicaties die ze opleveren, kunnen als katalysator dienen voor het verbinden van burger en Europese Unie. Burgers zullen steeds meer transparantie eisen en de EU zal hierop een antwoord moeten geven.’

Er bestaat al een verscheidenheid aan apps die van open data gebruikmaken, ook op gebied van transparantie. Zo zijn er apps die laten zien hoe Europarlementariërs stemmen of welke Eurocommissaris welke lobbyist ontmoet. Maar volgens Koenders is er meer mogelijk, en zeker op het gebied van transparantie van EU besluitvorming.

Hackathons

Als onderdeel van de app-competitie zullen ook verschillende Nederlandse ambassades hackathons (‘Diplohacks’) organiseren. De ambassades zullen hiermee ook binnen hun eigen netwerken op zoek gaan naar nieuwe innovatieve ideeën. De winnaar van de competitie wordt op 1 juni bekend gemaakt tijdens TransparencyCamp Europe in Nederland.

Over Content Editor R

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top