vrijdag, oktober 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: 30.000 euro voor Dienst Oncologie van het Hasselts Jessa Ziekenhuis
Koning Boudewijnstichting: 30.000 euro voor Dienst Oncologie van het Hasselts Jessa Ziekenhuis

Koning Boudewijnstichting: 30.000 euro voor Dienst Oncologie van het Hasselts Jessa Ziekenhuis

  • Belgie
  • Het oncologisch verpleegkundig spreekuur: een stap verder in begeleiden en informeren van kankerpatiënten en hun omgeving
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/pressitem.aspx?id=314160&langtype=2067

De Gert Noël Prijs van 30.000 euro gaat dit jaar naar de Dienst Oncologie van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Met de Prijs bekroont het Fonds Gert Noël, beheerd dor de Koning Boudewijnstichting, jaarlijks een initiatief dat zorgt voor een betere begeleiding van patiënten in een ziekenhuis en/of een betere interactie met een zorgnetwerk. De Prijs werd op woensdag 3 december uitgereikt in het BELvue Museum in Brussel.

Door de specialisering van de oncologische zorg wordt de laatste jaren meer en meer gewerkt met speciale doelgerichte therapieën (Targeted Therapy). Het gaat hier om medicatie die, anders dan chemotherapie, zich specifiek richt op kwaadaardige cellen. Deze medicatie dient meestal thuis en op een welbepaalde manier ingenomen te worden. Daar dit een grote verantwoordelijkheid van de patiënten vraagt en eventuele nevenwerkingen snel opgemerkt en correct aangepakt moeten worden, is een nauwere opvolging van deze mensen belangrijk. Hiervoor is een goede vertrouwensband tussen de patiënt, zijn naasten en het medisch team van cruciaal belang. Dit geldt uiteraard voor alle kankerpatiënten en niet enkel voor diegenen die Targeted Therapy krijgen.

Het oncologisch verpleegkundig spreekuur (OVS) is hier een belangrijke meerwaarde. De oncocoaches voorzien ongeveer een uur tijd voor de patiënt en zijn naasten om op een rustige manier informatie te verstrekken. Zij leggen de werking van de medicatie uit, overlopen het innameschema en bespreken de mogelijke nevenwerkingen en aandachtspunten. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de oncologen. Er is een aparte ruimte ter beschikking, waardoor de privacy van de patiënt en zijn omgeving gerespecteerd wordt. Tijdens zulke gesprekken komen vaak bepaalde vragen en/of gevoelens naar boven die verdere opvolging vragen. Zo nodig verwijst de oncocoach de patiënt verder naar een collega van het psychosociale team.

Ook tijdens volgende consultaties wordt de patiënt verder opgevolgd door de oncocoaches. Indien er thuis nog problemen of vragen zijn, kan hij/zij steeds telefonisch terecht bij de oncocoach.

Verder is er een nauwe samenwerking met de apotheek uitgebouwd. De apothekers checken steeds de Targeted Therapy op mogelijke interacties met de thuismedicatie. De medicatie van de patiënt wordt door de oncocoach op voorhand besteld bij de apotheek. Zo blijft de voorraad van deze zeer dure producten beperkt en heeft de patiënt de garantie dat zijn medicatie steeds voorradig is. De patiënten appreciëren het dat er een apart lokaal ter beschikking is, zodat alle informatie in een rustig kader kan worden gegeven. Ze geven aan zeer tevreden te zijn met het uitgebreide aanbod aan informatie, de bereikbaarheid van de oncocoachen en de laagdrempeligheid. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en dit komt de therapie zeker ten goede!

Targeted Therapy is aan een serieuze opmars bezig. Er komen veel nieuwe medicijnen op de markt, elk met hun eigen nevenwerkingen, aandachtspunten en manier van inname. Vandaar het belang van een professionele opvolging op maat.

In de toekomst zal deze vorm van kankerbehandeling alleen maar toenemen. Dit vraagt een gespecialiseerde opvolging en coaching van deze patiënten.

Met de Prijs Gert Noël zal het team het OVS uitbreiden met extra momenten en het meer bekendheid geven.

Over Fonds Gert Noël

Meer dan 15 jaar geleden werd Gert Noël, een dynamisch industrieel in de Duitstalige gemeenschap van ons land, ernstig ziek. Hij begreep het belang van een goede begeleiding van de patiënt en zijn familie bij de mededeling van de diagnose.

Na zijn dood in 1998, richtte zijn familie het Fonds Gert Noël op, waarvan het belangrijkste doel het verbeteren van de communicatie in een ziekenhuisomgeving is, de zorgen humaner te maken en de begeleiding van de patiënt en zijn familie te verbeteren. Het Fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Elk jaar bekroont het Fonds vernieuwende projecten van ziekenhuizen al dan niet in samenwerking met zorgnetwerken in België. En dit ten voordele van patiënten en hun familie die zich dikwijls in een kritieke fase, bijvoorbeeld het begin van een zware ziekte, bevinden.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top