donderdag, oktober 22, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Koning Boudewijnstichting: Alleenstaande ouders ondersteunen om laaggeletterdheid aan te pakken
Koning Boudewijnstichting: Alleenstaande ouders ondersteunen om laaggeletterdheid aan te pakken

Koning Boudewijnstichting: Alleenstaande ouders ondersteunen om laaggeletterdheid aan te pakken

  • Belgie
  • Fonds van bpost voor Alfabetisering steunt 10 projecten Alleenstaande mama’s en hun kleine kinderen (tot 3 jaar) zijn binnenkort welkom bij de vzw Lokaal Welzijn en het OCMW van Westerlo voor het project ‘Spreken is zilver, voor- en samenlezen is goud!’ Daarmee hopen beide organisaties een doelgroep te bereiken die steeds groter wordt en waarvan geweten is dat de situatie van deze ouders een rol speelt bij de ongeletterdheid van kinderen. Het project werd dan ook geselecteerd als één van de 10 laureaten van het Fonds van bpost voor Alfabetisering die op maandag 5 oktober werden voorgesteld.
  • Koning Boudewijnstichting
  • http://www.kbs-frb.be
  • info@kbs-frb.be
  • http://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Press-releases/2015/20151005ND

Het gelauwerde project wil een wekelijkse vaste groepswerking organiseren voor deze alleenstaande mama’s en hun kinderen. Op die manier hoopt men aan preventieve alfabetisering te doen. Gelijktijdig kunnen de kinderen zich beter ontwikkelen en krijgen deze moeders ook ondersteuning bij verzorging en opvoeding. Bovendien bieden die wekelijkse momenten ook mogelijkheden tot ontmoeting en integratie. Dat alles gebeurt in samenwerking met de bibliotheek van Westerlo, met een zelfstandige vroedvrouw, Basiseducatie Geel, Kind en Gezin en Kind en Preventie. Terwijl de kinderen er komen spelen, kunnen de moeders onder elkaar of met vroedvrouwen ervaringen delen en zijn er taalstimuleringsmomenten en daarnaast krijgen ze boekjes mee naar huis om samen te lezen met hun kinderen.

Het Fonds van bpost voor Alfabetisering, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, richtte zich dit jaar speciaal op organisaties die werken voor en met eenoudergezinnen. Zij zijn een kwetsbare groep in de samenleving (zie ook de publicatie Zoom van de KBS: ‘Een structurele aanpak van de verarming, van eenoudergezinnen’). Eén op vijf is een eenoudergezin. In acht van de tien gevallen gaat het daarbij om alleenstaande vrouwen. In Vlaanderen moet 20% van de alleenstaande ouders rondkomen met een inkomen onder de armoededrempel. Deze ouders dragen een zware last aangezien zij instaan voor de opvoeding en alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Bovendien draaien zij dikwijls alleen op voor de uitgaven, die in de andere gezinnen tussen twee partners worden gedeeld. Veel van die moeders hebben een laag opleidingsniveau wat hun positie op de arbeidsmarkt nog verzwakt. In die context verhoogt het risico dat ongeletterdheid zich van generatie op generatie verder zet.

Ook het OCMW van Péruwelz richt zich met haar project ‘Un + un = moi J’apprends à parler à l’école maternelle en comptant avec maman’ tot eenoudergezinnen. Bedoeling is kinderen via het spreken en op een ludieke manier vertrouwd te maken met wiskundige concepten. Het project loopt in samenwerking met de Universiteit van Mons die instaat voor de pedagogische ondersteuning.

Belangrijk maatschappelijk probleem

Laaggeletterdheid blijft een belangrijk probleem in onze samenleving dat moeilijk opgelost geraakt. Het Fonds van bpost voor Alfabetisering werkt al sinds 1997 aan het verminderen van laaggeletterdheid. Er werd in die periode meer dan 2 miljoen euro aan 250 projecten verdeeld. Via de verenigingen werden rechtstreeks en onrechtstreeks 150.000 mensen bereikt.

Dit jaar werden er in totaal 39 dossiers ingediend waarvan er 10 werden geselecteerd die kunnen rekenen op een totaal budget van 100.000 euro. Het gaat om 1 project in Brussel, 5 in Vlaanderen en 4 in Wallonië.

De prijsuitreiking voor de 10 projecten vond op maandag 5 oktober plaats bij bpost door Marc Huybrechts, Director Mail en Retail Solutions bij bpost; door Julien Van Geertsom, voorzitter van het POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie en voorzitter van het bestuurscomité van het Fonds en door Majo de Saedeleer, juryvoorzitter van het Fonds.

Dankzij de kerstzegel

Marc Huybrechts maakte van de gelegenheid gebruik om de verlenging van de kerstzegelactie aan te kondigen: “De traditionele kerstzegel van bpost staat reeds verschillende jaren in het teken van onze strijd ten voordele van alfabetisering. Dit jaar doen we er een schepje boven op: naast de kerstzegel geven we ook een “special edition” postzegelset uit. Per verstuurd of verkocht exemplaar van de eindejaarszegels, schenkt bpost 1 cent aan het fonds van bpost.”

Van de Kerstzegel worden elk jaar meer dan één miljoen exemplaren verkocht.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top